Отидете към основна версия

2 799 10

Тръмп за мигрантите: Това е извънредна ситуация

  • мигранти-
  • сащ-
  • хондурас-
  • мексико-
  • доналд тръмп-
  • извънредно

Мексико не може да се справи, заяви американският президент

Снимка: БТА/ AP

Президентът на САЩ Доналд Тръмп определи насочилата се към страната мигрантска колона от Централна Америка като национална извънредна ситуация и обяви, че Съединените щати ще започнат да съкращават помощта си за Хондурас, Гватемала и Салвадор, предаде Ройтерс.

"За жалост изглежда, че полицията и армията на Мексико не могат да спрат колоната, която се е насочила към южната граница на САЩ. Предупредих Граничната охрана и Въоръжените ни сили, че това е национална извънредна ситуация", написа Тръмп в Туитър.

"Гватемала, Хондурас и Салвадор не се справиха със задачата да спрат хората, които са напуснали страната и искат да дойдат незаконно в САЩ. Сега ще започнем да прекратяваме или съществено да намаляваме огромната чуждестранна помощ, която рутинно им се дава", заяви Тръмп в друга публикация.

Хиляди мигранти, главно от Хондурас, се струпаха в мексиканския пограничен град Тапачула през уикенда, след като дойдоха пеша от границата с Гватемала. Мексиканската полиция следеше напредването на колоната, но не я спря, припомня Ройтерс. Тръмп заплашва да спре помощта за региона и евентуално да затвори границата на САЩ с Мексико с помощта на армията, ако мигрантската колона не бъде спряна.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини