Отидете към основна версия

6 288 18

Тръмп със смразяваща критика към Саудитска Арабия

  • джамал хашоги-
  • саудитска арабия-
  • доналд тръмп-
  • прикрита-
  • критика-
  • убийство

Зле скалъпена версия

Снимка: БТА/ AP

Американският президент Доналд Тръмп определи усилията на Саудитска Арабия да скрие убийството на журналиста Джамал Хашоги като „най-зле прикритата история”, предаде „Дейли Сабах”.

Американският президент за първи път отправя толкова тежки думи към режима в Рияд в аферата „Хашоги”. Първоначално Тръмп дори заяви, че версията на саудитците е „правдоподобна”. Държавният глава посочи, че Конгресът ще има важна роля в изготвянето на следващите стъпки и последиците към Саудитска Арабия.

„Те (Саудитска Арабия) имаха лоша първоначална концепция. Беше изпълнена лошо, а последвалото прикритие на случая беше едно от най-лошите в историята”, заяви Доналд Тръмп. Американският президент каза, че се нуждае от всички факти по случая, преди да се съгласи с позицията на турския си колега Реджеп Ердоган. Турският президент заяви вчера, че убийството на Джамал Хашоги е предварително планирано, но не разкри повече детайли по случая.

Саудитска Арабия на няколко пъти сменяше версията си по аферата, докато накрая не призна, че Хашоги е бил убит. Първоначално Рияд разпространи версия, че журналистът е напуснал консулството. После обяви, че е бил убит при възникнал спор и ръкопашен бой. Международната общност постави под натиск кралството, което репресира другомислещите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини