Отидете към основна версия

14 893 25

Шефката на ЦРУ чула убийството на Хашоги

  • джамал хашоги-
  • сащ-
  • турция-
  • саудитска арабия-
  • запис-
  • цру-
  • джина хаспел

Турците пуснали записа от убийството на директорката на ЦРУ

Снимка: БТА/ AP

Директорката на Централното разузнавателно управление Джина Хаспел, която е в Турция, е чула аудиозаписа от бруталното убийство на саудитския журналист Джамал Хашоги, предаде Washington Post.

Саудитският журналист беше убит на 2 октомври след влизането си в сградата на саудитското консулство в Истанбул за изкарване на брачни документи. Рияд потвърди за убийството, но отрича принцът Мохамед бин Салман да стои зад него. От седмици източници до турските служби изкарват информация, че Турция разполага със запис на убийството, което Ердоган нарече „много жестоко“.

Вестникът написа, че Джина Хаспел е чула ужасяващия запис от екзекуцията, което може да постави САЩ под по-голям натиск да отговорят на Саудитска Арабия. От Вашингтон вече потвърдиха, че шефката на ЦРУ е в Турция именно със задачата да получи повече информация по аферата „Хашоги“. Тръмп заяви, че изчаква всички факти по случая, за да вземе решение какво да предприеме. Той определи версията на Рияд като най-зле прикритата история.

Американският вицепрезидент Майк Пенс пък заяви, че убийството на Джамал Хашоги е атака срещу свободата и независимите медии. „Ще стигнем до дъното на тази история“, заяви той. Международната общност смята, че убийството в консулството не е могло да стане без знанието на престолонаследника Мохамед бин Салман. Турските служби са получили доказателства, че Хашоги е бил измъчван жестоко, преди да бъде убит. Всичко се случва в рамките само на няколко минути.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: