Отидете към основна версия

916 0

ЕС замрази 495 млн. евро за Унгария

  • унгария-
  • дефицит

Финансовите министри на ЕС замразиха 495 млн. евро от Кохезионния фонд, предназначен за Унгария, заради прекомерният бюджетен дефицит на Будапеща, предаде АП.

Евролидерите гласуваха санкцията след тежък дебат и след намесата на Европейската комисия, която посочи, че бездействието може да създаде опасен прецедент на фона на дълговата криза на Стария континент и опасността от фалит на Гърция.

Сумата от 495 милиона евро е малко под една трета от 1,7-те милиарда евро, от които Унгария би могла да се възползва следващата година от кохезионния фонд.

Будапеща все пак има срок до 22 юни, в който да предприеме решителни действия по своите планове за публични разходи за 2012 година.

Ако това не се случи, блокирането на средствата ще влезе в сила през януари 2013 година.

Тази безпрецедентна стъпка следва от няколкократните предупреждения, отправяни от ЕК към Унгария, за вземане на мерки спрямо прекомерния бюджетен дефицит и липсата на адекватни последващи действия.

Преди месец еврокомисарят по икономическите и паричните въпроси и еврото Оли Рен заяви, че Унгария е единствената страна от ЕС в списъка за прекомерен дефицит.

Тогава той предупреди, че част от средствата за регионално сближаване могат да бъдат замразени, ако властите в Будапеща не се справят с проблема.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Орбан оспорва легитимността на ЕК

    Унгарският премиер Виктор Орбан нападна остро Европейската комисия, като постави под въпрос легитимността й. "Аз бях избран, също и парламентъ ...
    04.03.2012
    1 127
    0
  • ЕК спира 495 млн. евро за Унгария

    Европейската комисия (ЕК) днес предложи спирането на 495 184 000 евро от Кохезионния фонд за Унгария, съобщиха от Брюксел. Мярката трябва да вл ...
    22.02.2012
    1 065
    1