Отидете към основна версия

40 971 27

Ето защо тялото на Хашоги никога няма да бъде намерено

  • джамал хашоги-
  • тяло-
  • киселина-
  • турция-
  • саудитска арабия-
  • журналист-
  • убийство

Тялото на журналиста е било унищожено с киселина

Снимка: БТА/ AP

Продължава разследването по убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, чийто живот беше отнет на 2 октомври в саудитското консулство в Истанбул по особено жесток начин. Турските служби искат да разберат къде е тялото на дисидента.

Саудитският прокурор Сауд ал Муаджиб не даде отговор на турските си колеги по време на визитата си в Истанбул. Той не разкри къде е тялото на Хашоги. От прокуратурата в Истанбул пък обявиха, че журналистът е бил удушен още с влизането си в сградата на консулството и става въпрос за преднамерени действия.

В хода на разследването излезе информация, че Хашоги е бил нарязан на парчета, а те след това са били разложени и унищожени с киселина. Сега, близо месец след убийството, турски служители са разкрили пред Washington Post, че тялото на Хашоги е било унищожено с киселина на територията на консулството или в резиденцията на генералния консул. След дълго отричане, Рияд все пак призна, че Хашоги е бил убит.

Високопоставен турски представител, пожелал анонимност, разкри, че са били открити „биологични доказателства“ в подкрепа на теорията, че тялото на Хашоги е било унищожено. Това означава, че тялото на Хашоги никога няма да бъде открито от турските служби. Годеницата на убития журналист Хатидже Дженгиз заяви, че е разочарована от администрацията на американския президент Доналд Тръмп. В своите изказвания Тръмп бе много предпазлив в обвиненията към Рияд и в прав текст каза, че за него е по-важно стратегическото партньорство със Саудитска Арабия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: