Last news in Fakti

2 Ноември, 2018 13:23 1 992 5

САЩ налагат санкции на Рияд „до седмици“

  • джамал хашоги-
  • саудитска арабия-
  • санкции-
  • сащ-
  • майк помпео-
  • турция

Вашингтон не бърза със заключенията

САЩ налагат санкции на Рияд „до седмици“ - 1
Снимка: БТА/ AP

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео каза вчера, че са необходими "още няколко седмици", преди САЩ да съберат достатъчно доказателства, за да наложат санкции в отговор на убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул.

В интервю за радио KMOX Помпео каза, че президентът Доналд Тръмп ясно е дал да се разбере, че Вашингтон ще реагира на убийството, предаде Ройтерс. Администрацията обмисля да наложи санкции на лицата, които към настоящия момент е успяла да установи, че са замесени в убийството, каза Помпео. "Ще са ни необходими вероятно още няколко седмици, преди да имаме достатъчно доказателства, за да наложим санкции, но мисля, че това ще стане", каза държавният секретар.

Той увери, че САЩ не омаловажават случая с убийството на журналиста, но имат "дълбоки и дългосрочни стратегически отношения" със Саудитска Арабия и искат да са сигурни, че те няма да пострадат. Бившият министър на разузнаването на Саудитска Арабия, принц Турки бин Фейсал Ал Сауд, каза в сряда, че бурната реакция в САЩ, която демонизира Саудитска Арабия заради убийството, може да разкъса стратегическите връзки между двете страни.

Хашоги, известен критик на политиката на Рияд, изчезна, след като на 2 октомври влезе в саудитското консулство в Истанбул. По-късно саудитските власти, които първоначално отричаха да имат нещо общо с изчезването му, признаха, че той е бил убит в резултат на конфликт и под натиска на Турция посочиха 18 заподозрени по случая, които обещаха да бъдат съдени в кралството. Анкара настоява те да бъдат екстрадирани и изправени на съд в Турция. Тялото на Хашоги още не е намерено.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 миш

    15 0 Отговор
    Ще има пълна забрана да изнасят песък и да внасят свинско.
  • 2 Леко че друса

    6 0 Отговор
    Бате ! Няма да вярваш и един път! Ам чи, Игил, Ал Каида, Септемвър 11 нали все един и същ кръжок ги ръководи ? Тикви САНКЦИИ няма да има, бате. Белив ми, РЪЙШ ЛИ !
  • 3 Xaxa

    3 0 Отговор
    Демек, ще ги осъдят фиктивно в Саудитска Арабия и ще си изкарат присъдата излежавайки се на някой Дубайски плаж с коктейл в ръка!
  • 4 Сатаната

    4 0 Отговор
    Така ще да е няколко /десетилетки/ седмици.
  • 5 mediator37

    0 0 Отговор
    Нали за САЩ правата на човека бяха на първо място, свещени. По аферата Скрипал помним, никакви доказателства не събираха, нито чакаха. Сега излиза, че далаверата е на първо място, щом държавното убийство е извършено от държава купувач на американско оръжие.