Отидете към основна версия

4 712 31

Анкара: САЩ са въоръжавали не само ПКК, но и "Ислямска държава"

  • ислямска държава-
  • турция-
  • сащ-
  • кюрдска работническа партия-
  • идил

Понякога бойците на ИДИЛ плащали в злато и исторически предмети

Снимки: БТА/АР

САЩ предоставяли оръжие не само на кюрдските бойци, но и на джихадистите от "Ислямска държава" (ИД), твърди турският в. "Йени шафак".

Медията твърди, че разполага с документи, потвърждаващи това.

Тези твърдения са подкрепени и от член на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Сирия с кодово име "Давут", който през 2012 г. бил освободен от режима на сирийския президент Башар Асад.

По думите на "Давут" трансферът на американските оръжия към ИД се осъществявал от три района в Сирия. За целта бил създаден таен екип от двама араби и трима кюрди, оглавяван от арабин на име Абу Халид, който от средата на 2018 г. се установил в Манбидж.

В процеса по прехвърляне на оръжието към ИД участвала и ПКК, а "Давут" бил едно от лицата, включени активно в него. По думите му "тонове муниции и оръжие" достигнали до ДАЕШ, след като американците ги заравяли на определени места в Сирия, а през нощта джихадистите идвали и ги прибирали.

"Американски оръжия бяха предадени на "Ислямска държава" от ПКК и по време на боевете между Турция и ИДИЛ", твърди още източникът. При някои от трансферите бойци на ПКК са получили пари от ръководители на ИД и помежду им са били подписани протоколи за това. Тези документи съдържат печата на ИД, но сумите, написани в тях са символични, тъй като реалната стойност на предаденото оръжие и муниции е милиони долари, посочва "Давут".

Понякога бойците на ИДИЛ предоставяли от своя страна злато и исторически предмети. Тези ценности достигали чрез посредници до представители на Пентагона, твърди още източникът.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Турция не приема анексията на Крим

    Турция не приема и не признава руската анексия на Крим. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган, съобщи „Хюриет“. Ердоган имаше среща с украин ...
    04.11.2018
    5 573
    101
  • Турската армия тръгва към Ефрат

    Турция скоро ще започне мащабни операции срещу терористите източно от река Ефрат в Сирия. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от &bd ...
    30.10.2018
    5 281
    52
  • Дамаск се завръща към мирния живот (СНИМКИ)

    Сирийски официални представители, чуждестранни археолози и специалисти по реставрация присъстваха на церемония по възобновяването на работата на Нацио ...
    28.10.2018
    4 422
    13
  • Джихадисти колят бунтовници в Сирия

    Най-малко 68 бунтовници от Сирийските демократични сили (СДС), подкрепяна от САЩ кюрдско-арабска коалиция, бяха убити при контраатака на "Ислямск ...
    28.10.2018
    17 181
    20
Новини по държави: