Отидете към основна версия

2 997 10

Откриха паметна плоча по случай примирието през 1918 година

  • германия-
  • франция-
  • първа световна война-
  • плоча

Тук престъпната горделивост на Германската империя беше победена от свободните народи, които се надяваше да пороби

Снимки: АР/БТА

Паметна плоча за примирието от 1918 г. беше официално открита днес от президента на Франция Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел. Церемонията се състоя на Поляната на примирието в Северна Франция, където беte отбелязан краят на Първата световна война.

За пръв път от 1945 г. там се срещат френски и германски ръководители. Именно на това място на 11 ноември 1918 г. във вагон-ресторант съюзниците и Германия подписват примирието, което слага края на война, взела 18 милиона жертви.

Паметната плоча е поставена пред съществуващия надпис, който определя поляната като мястото, където "престъпната горделивост на Германската империя беше победена от свободните народи, които се надяваше да пороби".

Върху паметната плоча на немски и френски език е изписано: „На стогодишнината от примирието от 11 ноември 1918 г. Еманюел Макрон, президент на Френската република, и Ангела Меркел, канцлер на Федерална република Германия, потвърдиха тук ценността на френско-германското помирение в служба на Европа и мира."

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: