Отидете към основна версия

10 179 12

Турция към САЩ: Стига сте си затваряли очите

  • джамал хашоги-
  • саудитска арабия-
  • турция-
  • сащ-
  • цру

Анкара обвинява Вашингтон, че не прави нищо около убийството на саудитския журналист

Турция обвини САЩ, че се опитват да си затворят очите за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в Истанбул и определи коментари на американския президент Доналд Тръмп по въпроса като "комични", предаде Reuters.

Тръмп заяви, че САЩ възнамеряват да останат "непоклатим партньор" на Саудитска Арабия, въпреки че каза, че саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман може да е знаел за плана за убийството на журналист Джамал Хашоги.

"Нашите разузнавателни служби продължават да правят оценка на цялата информация, но е напълно възможно престолонаследникът да е знаел за това трагично събитие - може да е знаел, а може и да не е!", каза Тръмп.

Коментарът на Тръмп противоречи на становището на ЦРУ, което смята, че убийството на Хашоги е било извършено по заповед на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман.

Нуман Куртулмуш, заместник-председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието на президента Реджеп Ердоган, отхвърли вчерашното изявление на Тръмп, определяйки го като "комично".

"Не е възможно за разузнавателна агенция като ЦРУ, която знае дори цвета на козината на котката, която се разхожда в градината на саудитското консулство, да не знае кой е дал тази заповед", каза Куртулмуш. "Това не е правдоподобно нито за американското, нито за световното обществено мнение", посочи Куртулмуш.

След убийството на Хашоги в саудитското консулство в Истанбул през октомври Турция редовно повтаря, че заповедта за ликвидиране на журналиста е дошла от най-високите нива на саудитското ръководство, въпреки че Анкара не е обвинила директно принц Мохамед бин Салман.

Рияд отрича всичко.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: