Отидете към основна версия

3 426 34

Белград: КейФОР лъжат за Косово

  • александър вучич-
  • сърбия-
  • косово-
  • кейфор-
  • косовска митровица

Сръбският президент обвини миротворците в умишлено заблуждаване на обществеността

Снимки: БТА/АР

Сръбският президент Александър Вучич обвини силите на НАТО в Косово (КейФОР) в умишлено заблуждаване на обществеността, предаде ТАСС, като се позовава на пресслужбата на президента. Вучич посочи това на среща с посланиците на Русия и Китай.

Нахлуването на отряди на РОСУ (косовските специални части) в Северна Митровица показа, че силите КейФОР, тоест НАТО, умишлено са заблуждавали обществеността. Днес на всички е ясно по чия заповед и в съглашателство с кого представителите на НАТО са лъгали, каза Вучич.

По-рано косовските специални части РОСУ предприеха арести на няколко адреса в северната част на Косовска Митровица, където трябваше да се състои протестна акция на косовските сърби срещу въведеното от Прищина увеличаване със сто процента на митата върху сръбски стоки.

Косовската полиция арестува в северна Митровица четирима души в рамките на разследването на убийството на косовския сръбски политик Оливер Иванович, съобщи говорителят на косовската полиция Даут Ходжай.

Ходжай допълни, че косовската полиция е извършила акция на четири места по заповед на съда.

Във връзка със ситуацията Вучич се срещна извънредно с посланиците на Русия и Китай Александър Чепурин и Ли Манчан и проведе също среща с ръководителите на силовите структури.

Лидерите на етническите сърби в Косово призоваха за спокойствие и поискаха от Сърбия и международната общност да им помогне, съобщава АР.

Горан Ракич, кмет на северната част на Косовска Митровица, заяви, че лидерите на етническите сърби са формирали кризисен център и са призовали международната общност и Сърбия за помощ. Той посочи, че е говорил по телефона със сръбския президент.

Съветникът на Вучич Никола Селакович заяви, че арестите на четирима сърби в Косово са имали за цел "всяване на страх, сплашване и демонстриране на сила" спрямо сърбите в Косово. Това е игра на нерви, ходене по въже. Целта да се провокира нашата реакция, което ще бъде незабавно използвано за мерки срещу нас, каза Селакович.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: