Отидете към основна версия

2 556 26

Льо Пен стои зад мелетата в Париж? (СНИМКИ)

  • франция-
  • протест-
  • париж-
  • марин льо пен

Политикът отхвърли нападките и каза, че никога не е призовавала за насилие

Снимки: БТА/АР

Министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер обвини за сблъсъците на Шанз-Елизе крайно десния лидер Марин льо Пен, съобщи AFP.

Полицията е изправена пред групировки, които "очевидно са отговорили на призива на Льо Пен и искат да атакуват институциите на страната точно както искат да атакуват депутати на тази партия", каза министърът.

Опозиционните партии на крайнолевите и крайнодесните приветстваха протестиращите.

Льо Пен отхвърли нападките, като каза, че никога не е призовавала за насилие и твърди, че правителството се опитва да я превърне в изкупителна жертва.

Проучване на в. Le Figaro тази седмица установи, че 77% от анкетираните ги описват като "оправдани".

Макрон, който е подложен на натиск за справяне със замърсяването преди изборите за Eвропейски парламент през следващата година, в който околната среда се очаква да бъде основна тема, отказа да се откаже от данъчното облагане на замърсителите.

"Чухме посланието на гражданите", заяви един от помощниците му в четвъртък.

През последната седмица двама души загинаха и над 750 души, включително 136 полицейски служители, бяха ранени при демонстрации, понякога съпроводени с насилие , които показаха недоволството в много селски райони и малките градове на Франция.

"Жълтите жилетки" се радват на подкрепа предимно от извънградските райони на Франция. Те са обидени и се чувстват пренебрегнати и потърпевши от политиките, които виждат като прокарани от елитни политици в Париж.

Много от протестиращите с жълта жилетка, които често са с ниски доходи, са особено възмутени от решението да се увеличат данъците срещу замърсяването с дизелово гориво, докато се намаляват данъците на богатите.

Революциите срещу данъците са характерни за френския обществен живот в продължение на векове. Гражданите все още плащат някои от най-високите данъци в Европа като процент от БВП, а протестите за цените на горивата са обект на протести и в други европейски страни.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: