Отидете към основна версия

11 871 71

САЩ: Въпрос на време е раздорът между Русия и Китай

  • сащ-
  • русия-
  • китай-
  • договор-
  • ракети-
  • сергей лавров

Желанието на Вашингтон да намери общ език с Москва по Договора за ракетите е опасно за Пекин

Снимки: БТА/АР

Желанието на Вашингтон да намери общ език с Москва по Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват е опасно за Пекин, пише в. „Независимая газета“.

САЩ искат в случай, че се преподпише Договора Русия да се съобрази с тяхната антикитайска позиция. До този извод стигат експертите от последните изявления на шефа на Пентагона Джеймс Матис, според когото руската страна демонстрира намерение „да се върне към спазване на документа“.

Все по-ясно става, че Вашингтон е готов да преподпише договора, но според своите условия.

В интервю за италианската агенция АДЖИ външният министър на Русия Сергей Лавров е отделил специално място и внимание на факта, че «връщането назад към философията за запазване на мира на основата на концепцията за взаимно гарантираното унищожение не отговаря на реалностите от 21 век.

"Ще порасне ли сигурността на САЩ, съответно и на НАТО, и на Русия, ако отново започнем да се гледаме през ядрена цев?“, попитал руският дипломат.

"Стремежът на американското ръководство на преформатира, а на практика и да премахне съществуващия международен режим за ограничаване на въоръженията предизвиква у нас неразбиране и тревога", е коментирал Лавров.

На 27 ноември Лавров ще е в Париж, за да преговаря с колегата си Жан-Ив Льо Дриан. Една от темите е запазване на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват. За европейските държави този въпрос е важен заради собствената им безопасност.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини