Отидете към основна версия

4 163 38

ЕС и НАТО към Русия и Украйна: Успокойте се!

  • азовско море-
  • керч-
  • крим-
  • украйна-
  • русия

От Брюксел призовават за сдържаност и намаляване на напрежението в Азовско море

Снимка: БТА/АР

Европейският съюз и НАТО приканиха Русия и Украйна да действат максимално сдържано, за да се намали напрежението в Азовско море и призоваха Русия да възстанови свободното преминаване през Керченския проток, предаде AFP.

"Очакваме Русия да възстанови свободата на движение в Керченския проток и призоваваме всички страни да действат с максимална сдържаност, за да се намали незабавно напрежението", гласи декларация на ЕС. Събитията в Азовско море показват до какво може да доведе "пренебрегването на основните правила на международното сътрудничество", се казва в декларацията.

ЕС отбелязва, че "строежът на Керченския мост от Русия бе извършен без съгласието на Украйна и е още едно нарушение на суверенитета и териториалната й цялост". ЕС "не признава и няма да признае незаконната анексия на Крим от Русия", се посочва в заключение в декларацията.

НАТО заяви, че подкрепя напълно суверенитета и териториалната цялост на Украйна, включително правата й на корабоплаване в териториалните й води. НАТО призова Русия и Украйна към сдържаност и намаляване на напрежението в Азовско море, предаде ТАСС, като цитира изявление на говорителката на НАТО Оана Лунджеску.

"НАТО внимателно следи развоя на ситуацията в Азовско море и Керченския проток и ние поддържаме връзка с украинските власти. Призоваваме към сдържаност и намаляване на напрежението", се казва в декларацията.

"Призоваваме Русия да осигури свободен достъп до украинските пристанища в Азовско море в съответствие с международното право", гласи още документът.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: