Отидете към основна версия

4 296 42

Германия към Русия: Зачитайте териториите

  • украйна-
  • германия-
  • русия-
  • територия-
  • хайко маас-
  • конфликт

Русия да се придържа към международните правила

Снимка: БТА/ AP

Германският външен министър Хайко Маас призова Русия отново да спазва международното право и да зачита териториалния суверенитет на съседните държави, предаде Ройтерс. Украинският президент Петро Порошенко предупреди за "крайно сериозна" заплаха от сухопътно нахлуване, след като Русия задържа три украински военноморски кораба и техния екипаж през уикенда.

"Целта трябва да бъде Русия отново да се придържа към международните правила и да не нарушава териториалния суверенитет на своите съседи", каза Маас в реч в Берлин. Според него за тази цел Германия и европейските й съюзници имат нужда от ясни принципи и истински диалог за общата сигурност в Европа. Той предложи Германия, Франция, Русия и Украйна да работят заедно в т.нар. нормандски формат за уреждане на ситуацията, посочва AP.

Норберт Рьотген от Християндемократическия съюз на германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че може да е необходимо Европа да наложи по-строги санкции на Русия след задържането на украинските кораби. Според Рьотген поведението на Русия е доста обезпокоително и налагането на по-строги санкции е възможен вариант. "Засега не се обсъждат по-строги санкции, но като цяло не бих изключил тази възможност", каза Рьотген, който е председател на комисията по външни работи към Бундестага. "Според мен подобно поведение не може да остане без последици и не мисля, че би трябвало да се казва, че няма да има каквито и да е по-нататъшни санкции", заяви той.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: