Отидете към основна версия

1 986 19

Германия иска единна европейска армия

  • германия-
  • армия-
  • ес

Страната подкрепя предложението на Еманюел Макрон

Снимка: БТА/AP

Създаването на единна европейска армия е необходимост. Това заяви германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен, цитирана от РИА Новости.

Според нея това е следващата стъпка на ЕС и средство за сближаване на страните в Съюза. Тя говори по време на конференция за проблемите на сигурността, която се проведе в Берлин.

Идеята за единна европейска армия беше подновена от френския президент Еманюел Макрон. Тя беше подкрепена от германския канцлер Ангела Меркел.

Меркел призова за създаването на истинска европейска армия. Според нея тя трябва да включва развитие на оръжейни системи, обща политика за износ на оръжие и общи сили за интервенция.

Германският канцлер смята, че такава армия ще е добро допълнение към НАТО. Президентът на САЩ Доналд Тръмп вече разкритикува това предложение. Според него европейските държави трябва да отделят повече средства за отбрана.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Самолетът на Меркел с аварийно кацане

    Самолетът на германския канцлер Ангела Меркел направи аварийно кацане в Кьолн, съобщи Дойче Веле. Меркел пътуваше за срещата на Г-20 в Аржентина. С ...
    30.11.2018
    2 141
    10
  • Радев и Дуда искат силен ЕС

    Съхраняването на потенциала на Кохезионната и Общата селскостопанска политика е инвестиция в единството на ЕС. Преодоляването на икономическите и соци ...
    27.11.2018
    1 884
    6
  • Шефът на НАТО за армията на ЕС: Не одобрявам

    Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че засилването на отбраната на Европа не трябва да става в ущърб на НАТО, предаде AFP. "П ...
    13.11.2018
    3 134
    11
Новини по държави: