Отидете към основна версия

9 062 64

В Берлин: Поставете Путин на мястото му

  • андрий мелник-
  • русия-
  • украйна-
  • русия-
  • германия

Украинският посланик в Германия призова ФРГ и останалите западни държави да накажат Русия

Снимки: БТА/АР

Украинският посланик в Германия Андрий Мелник призова Берлин и останалите западни държави да накажат Русия с разширяване на санкциите, забрана на вноса на енергоносители и спиране на проекта за газопровод "Северен поток 2", след като Москва задържа три украински кораба край Крим.

Дипломатът дори предложи в района да бъдат пратени германските военноморски сили, предаде Reuters.

"Германия трябва да възприеме ясна линия и да постави Путин на мястото му", каза Мелник. "Всичко е заложено на карта", добави той.

"Бързо трябва да бъде извадена тоягата на санкциите. Трябва да има пълна забрана върху вноса на газ и петрол от Русия, изпълнението на проекта "Северен поток 2" трябва да бъде отложено", каза Мелник. Посланикът добави, че само такива мерки могат да спрат "бруталното, хулиганско" поведение на Путин.

Няколко високопоставени европейски политици вече предложиха да бъдат наложени нови санкции на Москва след сблъсъка от неделя, за който Западът се опасява, че може да разпали по-голям конфликт в района на Крим, анексиран от Русия през 2014 г.

Украйна така или иначе беше неспокойна заради "Северен поток 2", защото се опасява, че заради него ще загуби приходи от транзитни такси за пренос на синьо гориво.

"Във военно отношение какво можете да направите? Изпращане на германските военноморски сили към бреговете на Крим може да помогне да се предотврати влошаване на ситуацията. Ако вие сте там, руснаците ще имат по-малко възможности да действат така брутално", каза Мелник. "Ако не направите нищо, едва ли можете да се надявате, че това ще приключи", добави той.

Досега германският канцлер Ангела Меркел е призовала за понижаване на напрежението и диалог.

Министърът на външните работи на Австрия, която е ротационен председател на ЕС, заяви, че всякакво разширяване на санкциите срещу Русия заради действията й в Украйна ще зависи от по-нататъшната информация за сблъсъка и поведението на двете страни.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: