Отидете към основна версия

2 032 6

Косово няма доверие на Сърбия

  • косово-
  • рамуш харадинай-
  • сърбия

Рамуш Харадинай заяви, че сръбското правителство работи против неговата страна

Снимка: БТА/AP

Косово няма да търпи нарушенията на суверенитета на страната от страна на Сърбия. Това заяви косовският премиер Рамуш Харадинай, цитиран от The Washington Times.

В момента Косово преговаря за признаването на своя суверенитет от страна на Сърбия. На този етап няма резултат от преговорите.

Прищина дори повиши митата за сръбския внос. При споразумение двете страни ще могат да кандидатстват за членство в ЕС.

„От моята страна се иска да направи невъзможен избор. Той може да наруши стабилността на региона и да заплаши американските съюзници. Виждаме продължаваща атака от страна на Сърбия, която иска да подкопае нашия суверенитет и просперитет.

Ще се противопоставим на тези, които искат да се възползват от нас, говорейки за всеобхватен мир.

Ние изградихме модерна държава, търсеща интеграция в НАТО и ЕС. Повече от половината страни в ООН признават нашата независимост. Сърбия и нейният съюзник Русия обаче отказват да го направят и блокират нашия път към ООН.

Ние няма да нарушим нашата Конституция, да се откажем от нашия суверенитет и да унищожим териториалната си цялост, само за да може Сърбия да признае нещо, което вече е факт. Предвид нашата история, ние нямаме доверие на Сърбия, че ще изпълни ангажиментите, които вече е поела“, заяви Харадинай.

Той отново припомни, че Сърбия е блокирала присъединяването на неговата страна в Интерпол. Все пак той заяви, че Косово и Сърбия могат да преодолеят сегашните си различия в името на траен мир.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини