Отидете към основна версия

20 135 22

Обрат по Брекзит?!

  • брекзит-
  • brexit-
  • съда на ес-
  • великобритания-
  • ес

Великобритания можела едностранно да спре процедурата по развода си с ЕС

Сагата около напускането на Великобритания на Европейския съюз (ЕС) получи нов обрат, съобщи телевизия „Скай нюз“.

Генералният адвокат на Съда на ЕС Кампос Санчес - Бордона заяви, че Лондон едностранно може да прекрати процедурата по Брекзит.

Санчес – Бордона пледира, че висшата съдебна институция на Общността трябва да излезе с решение, че чл. 50 от Лисабонския договор позволява едностранно оттегляне на уведомлението за намерение за напускане на ЕС.

Мненията на генералния адвокат нямат задължителна сила, но Съдът на ЕС обикновено се съобразява с тях при вземането на крайно решение, припомня „Ройтерс“.

Досега представители на институциите на ЕС многократно заявиха официално, че Великобритания може да оттегли искането си.

В писмено изявление Съдът на ЕС посочи, че Кампос Санчес - Бордона е на мнение, че ако дадена страна реши да напусне ЕС, тя също трябва да има правото да промени решението си по време на двугодишния процес на излизане, който е определен в член 50 от Договора за ЕС .

Адвокатът на ЕС смята, че това може да стане, без да е нужно съгласието на останалите 27 държави-членки.

От своя страна главният адвокат на Европейския съвет Хюбърт Лигал обаче твърди, че допускането на едностранно оттегляне може да създаде "безкрайна несигурност", защото то ще позволи на страните да обявят, че напускат ЕС в опит да осигурят по-добри условия за членство, преди да отменят оттеглянето си, коментира Би Би Си.

Адвокатите на правителството на Обединеното кралство твърдят, че казусът в Съда на ЕС е чисто хипотетичен, тъй като "Обединеното кралство не възнамерява да оттегли молбата си", поради което съдиите трябва да откажат да се произнесат по него.

Днес британският парламент започва петдневни дебати по постигнатото от премиера Тереза Мей споразумение с Брюксел. Гласуването по него ще се състои на 11 декември.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март 2019 г.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: