Отидете към основна версия

3 355 26

Белград: Оръжие на ЦРУ пътува към Косово

  • косово-
  • албания-
  • сърбия-
  • цру-
  • кейфор

Контейнерите били предназначени за нуждите на армията на Прищина

Снимки: БТА/АР

Кораб, пълен с най-ново оръжие за нуждите на армията на Косово, е на път през Атлантическия океан към пристанището Дуръс в Албания, откъдето опасният товар ще бъде откаран до базите на косовските сили за сигурност, пише белградският вестник "Вечерне новости".

Тази информация била получена от сръбските служби за сигурност, а конспиративната сделка е част от мрачния сценарий на Прищина да поеме контрол над северната част на областта, пише медията.

Освен това сръбски оперативни служители са стигнали до информации, че косовската тайна служба в Южна Митровица е раздала автоматични пушки на някои от своите бивши сътрудници, както и на други лица от държавни институции, които са обучени да ги използват.

Тази пъклена игра, която зад завесите води към Америка, съвпада с плановете на властите в Прищина, които възнамеряват на 14 декември, нарушавайки всички споразумения, да основат "армия на Косово", пише белградският вестник.

Медията твърди, че идеята за въвеждане на допълнителни мита за стоките от Сърбия е дошла именно от Вашингтон. САЩ, чрез Хашим Тачи и неговия министър Ендрит Шаля, предложиха въвеждането на мита, за да провокират Рамуш Харадинай да предприеме още по-радикални мерки. Това би трябвало да предизвика реакция от страна на Белград и да доведе до ограничен сблъсък в Северно Косово, пише още изданието.

Заради това Прищина иска силите КейФОР да засилят присъствието си на север и херметически да затворят границата към Централна Сърбия, уж с цел да се предотврати контрабанда на стоки, обяснява източник на "Новости".

В случай на евентуално влошаване на ситуацията, заради отпора на сърбите, Прищина възнамерява да извърши цялостна блокада на Северно Косово и с помощта на КейФОР да затвори граничните пунктове Бърняк и Ярине.

Освен това Прищина иска КейФОР, в случай че Сърбия като контрамярка прекъсне водоснабдяването от Газивода, да поеме контрол над това стратегически важно езеро. Така те биха осъществили целта си - контрол над цялата територия на Косово.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: