Отидете към основна версия

11 399 29

Икономическа катастрофа за Франция

  • франция-
  • протести-
  • жълти жилетки-
  • икономика-
  • загуба

За някои търговци загубите достигат 50%

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Протестните акции на „жълтите жилетки” във Франция ще имат катастрофални последствия за местната икономика. „Това е катастрофа за търговията, за икономиката като цяло. Налице е социална и демократична криза. Това също така е криза на нацията”, каза министърът на финансите на Франция Бруно льо Мер.

По-рано той заяви, че в резултат на протестите предприятия и търговски центрове са претърпели загуби в размер на 15%-50% от обичайните си приходи за този период на годината. Само на 1 декември загубата, която е претърпял парижкия бизнес възлиза на 3-4 млн. EUR, съобщи кметът на града. Федерацията на превозвачите отчита загуби от блокадите по пътищата в размер на 400 млн. EUR.

Щетите нанесени по време на протестите на 8 декември са значително повече в сравнение с тези от предходната събота – 1 декември.

В съботния ден се проведе четвъртата серия протести на движението „жълтите жилетки”, което се обявява срещу ръста на цените на горивата, повишаване на данъците и общото поскъпване на живота. В Париж, Лил, Лион, Марсилия, Нант, Тулуза и редица други по-големи градове протестите бяха съпроводени от сблъсъци с полицията. Участниците в протестите на 8 декември надхвърли 136 000 души. По последни данни на полицията са задържани 1723 души.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: