Отидете към основна версия

3 484 37

Македония с атака срещу Каракачанов

  • македония-
  • зоран заев-
  • красимир каракачанов

Зоран Заев защити македонския

Да бъда македонец и да говоря македонски език е мое право, това е европейска ценност. Такъв бе отговорът на премиера на югозападната ни съседка Зоран Заев на острите атаки от последните дни на българския вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов, както и на изявленията на първия дипломат на София Екатерина Захариева, предава македонската информационна агенция "Мета“, цитирана от Канал 3.

В рамките на публичния дебат в Щип за конституционните промени, Заев все пак увери, че ще продължи с усилията си за изграждане на приятелство с България. "Очаквам европейските ценности да бъдат приети от всички, защото подадох ръка и приех, че споделяме обща история. Ще продължа да говоря в дух на приятелство и ще продължа да изграждам приятелство, независимо от причините, поради които някой е основал изявленията си. Вярвам, че както г-н Каракачанов, така и министър Захариева и премиерът Борисов, но преди всичко българският народ е приятелски народ на нашия“, коментира македонският премиер.

В изявлението се намеси професор Георги Спасов, който заяви, че изявлението на Каракачанов е реакция на страха, че с влизането на Македония в ЕС той може да остане без парите от продажбата на българските паспорти.

Лидерът на опозицията Християн Мицковски също разкритикува изявлението на Каракачанов."В Македония и България все още има сили, които не мислят добро за отношенията между съседите“, коментира председателят на ВМРО-ДПМНЕ.

В същото време в България бе съобщено за журналистическо разследване, което показва, че и Каракачанов като министър на отбраната е продължил практиката на двамата му предшественици да набавя храна за армията без прозрачна процедура за обществена поръчка. За това през последните три години бяха изразходвани около 31 млн. лв., подчертава македонската агенция.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: