Отидете към основна версия

3 726 24

Путин: Присъствието на САЩ в Сирия е незаконно

  • владимир путин-
  • сащ-
  • сирия-
  • русия-
  • незаконно-
  • военни

Не виждам признаци за изтегляне на американските сили, каза Путин

Снимка: БТА/ AP

Руският президент Владимир Путин приветства решението на американския си колега Доналд Тръмп да изтегли войските на САЩ от Сирия, предадоха световните агенции. Путин определи този ход като правилен. Не виждам признаци за изтегляне на американските сили, каза в същото време той на традиционната си годишна пресконференция.

Путин отново изложи руския аргумент, че военното присъствие на САЩ в Сирия е незаконно, тъй като не е разрешено от Съвета за сигурност на ООН или от сирийското правителство. Предстои да видим дали Съединените щати ще изпълнят своя план, отбеляза Путин и припомни, че Вашингтон нееднократно е обещавал да изтегли своя контингент от Афганистан, а той остава в тази страна вече 17 години.

Руският президент се съгласи с оценката на американския си колега, че групировката "Ислямска държава" като цяло е победена в Сирия. Вчера Тръмп обяви, че ИД е победена в Сирия и с това единствената цел на присъствието на американските войски в тази страна е била изпълнена, отбелязва Ройтерс. Путин предупреди за опасност терористите да се прехвърлят от Сирия в други страни в съседни региони, например в Афганистан. Това е голяма опасност за всички нас, подчерта той. Путин обяви, че Русия ще укрепи своята база в Таджикистан, докато ситуацията в Афганистан не бъде регулирана.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини