Отидете към основна версия

2 224 2

Мей и Юнкер по приятелски за Брекзит

  • брекзит-
  • мей-
  • юнкер-
  • разговор-
  • преговори

„Телефонната дипломация” на британския премиер ще продължи и през идната седмица

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Премиерът на Великобритания Тереза Мей и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер са провели телефонен разговор, чиято основна тема е била Брекзит. Единственият коментар, направен от британска страна, е че разговорът е бил „приятелски”.

Мей продължава опитите си за получаване на нови отстъпки от Европейския съюз, с чиято помощ да прокара подписаната сделка за Брекзит. Тя вече проведе телефонни разговори с Доналд Туск и Ангела Меркел. Разговорите са потвърдени от кабинетите на двамата политици, но подробности не се съобщават.

Френският президент Еманюел Макрон също увери Мей, че споразумението за Брекзит, което тя е договорила с Брюксел, е „възможно най-доброто". „Президентът потвърди подкрепата си за постигнатата сделка на 25 ноември, която е възможно най-добрата за всички страни", каза представител на френското президентство.

Какво ще е бъдещето на споразумението зависи от гласуването в британския парламент. Това ще стане на фона на зачестилите призиви за провеждането на втори референдум в Обединеното кралство относно Брекзит. Британският премиер обаче отхвърля сценарии, при който да се стигне до втори референдум.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: