Отидете към основна версия

3 340 5

Още по-строга забрана за дронове

  • великобритания-
  • летище-
  • дрон-
  • забрана

От 1 на 5 километра се разширява зоната около британските летища

Снимка: Shutterstock

От 1 на 5 км се разширява зоната около британските летища, в която няма да могат да се ползват дронове. „Правителството предприема тези действия, за да гарантира сигурността на полетите, респективно на пътниците и че собствениците на дронове ще бъдат подвеждани под отговорност, ако нарушат периметъра”, каза британският министър на транспорта Крис Грейлинг.

Освен драстичното увеличаване на радиуса, собствениците на дронове с тегло между 250 грама и 20 килограма задължително трябва да ги регистрират и да преминат онлайн тест, че могат да ги управляват. Полицията вече има допълнителни правомощия при необходимост да сваля летателните апарати, да ги оглежда и да ги конфискува. Те също така ще имат право да налагат глоба в размер до 100 паунда, ако собственикът на дрон не се подчини на заповедта да го приземи или за отказ да предостави лиценз за управлението му.

Причината за драстичните мерки е, че на 19 декември 2018 г. летище Gatwick прекъсна работа във връзка с появата на два дрона около пистата. Самолетите, които вече бяха във въздуха и трябваше да кацнат, бяха пренасочени към други летища във Великобритания и Европа. Едва на 21 декември 2018 г. започна частичното възобновяване на полетите. Бяха отменени около 1000 полета с общо 140 000 пътници.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: