Отидете към основна версия

4 501 16

Airbus загуби войната с Boeing

  • airbus-
  • boeing-
  • еърбъс-
  • боинг-
  • самолет

Европейците отстъпват лидерската позиция по поръчки на самолети за 2018 година 

Снимка: Shutterstock

Европейският самолетостроител Airbus отстъпва челното място по брой поръчки, което заемаше в продължение на пет години, на американския си конкурент Boeing за 2018 година, предаде Reuters.

Делът на компанията на самолетния пазар, достигащ 150 милиарда долара, се е свил до най-ниската си стойност от шест години. При доставките на самолети обаче Airbus е намалил преднината на Boeing.
Европейската компания е получила нови поръчки за 747 самолета, което е с 33 процента по-малко спрямо 2017 година. Boeing печели надпреварата при поръчките за първи път от 2012 година с 893 поръчки.

Компанията Airbus е доставила 800 самолета или с 11 процента повече, включително 20 от малкия модел A220. Boeing е доставил 806 самолета.

Същевременно Boeing продължава да е най-големият самолетостроител по производствен обем за седма поредна година.

Макар Boeing да не успя да постигне целите си за доставки, а Airbus по-рано понижи целите си заради проблеми с веригата на доставки в сектора, силното търсене на пътнически самолети увеличи доставките с 8 процента, което е най-бързото темпо от шест години.

Инвеститорите обаче следят за признаци, че този по-дълъг от обикновено цикъл в сектора се "износва" на фона на безпокойства за ключови пазари като Китай, макар че се очакваше известно забавяне на поръчките, тъй като производителите се сблъскват с рекордно неизпълнение на поръчките.

Според запознати със сектора стремежът на Airbus да разшири бизнеса си е помрачен през последните години от промишлени проблеми, промени в ръководството и етични проблеми, съвпадащи с разследване за корупция.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини