Отидете към основна версия

1 601 10

51 мигранти акостираха на италианския бряг

  • италия-
  • мигранти-
  • бежанци-
  • бряг-
  • море

Броят им през миналата година беше 23 370

Снимка: БГНЕС/ EPA

Петдесет и един мигранти, представящи се за кюрди, акостираха рано тази сутрин на италианския бряг, предаде Франс прес. Според италианското вътрешно министерство това е първият случай на пристигнали по море в Италия мигранти за тази година.

Броят им през миналата година бе 23 370, като близо 13 000 от тях дойдоха от Либия, а останалите от Тунис, Турция и Алжир. Преминаващите през Турция мигранти често са превозвани с платноходни кораби от украински или руски трафиканти и са стоварвани нощно време на морските брегове в Южна Италия. С платноходка пристигна в Италия и групата от 51 мигранти в ранните часове на днешния ден.

Жителите на Торе Мелиса в Калабрия бяха събудени около 04:00 ч. местно време (03:00 ч. по Гринуич) от виковете на мигрантите, чиято платноходка се преобърна на няколко метра от брега, съобщиха италианските медии.

Благодарение на проявената от местните жители солидарност мигрантите бяха откарани в намиращ се наблизо хотел, където имаха възможност да се изсушат и стоплят, преди да бъдат изпратени по-късно през деня в център за настаняване. В групата мигранти има шест жени и четири деца, сред които и бебе на няколко месеца. Италианските власти задържаха двама мъже, за които се подозира, че са трафикантите на групата.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Мигранти оцеляха на -22 градуса

    Седем мигранти, укрили се в хладилен камион с включена система на минус 22 градуса, бяха открити от сръбските митничари на излизане от граничния пункт ...
    12.02.2019
    2 470
    4
Новини по държави: