Отидете към основна версия

4 342 51

Иванка Тръмп става шеф на Световната банка?

  • джим йон ким-
  • световна банка-
  • иванка тръмп

Обикновено американец е номиниран за ръководител на институцията

Снимки: БГНЕС/EPA

Имената на Иванка Тръмп и на Ники Хейли се споменават като евентуални приемници на Джим Йон Ким начело на Световната банка, съобщава Financial Times.

Освен дъщерята на Доналд Тръмп и бившият постоянен представител на САЩ в ООН се споменават и имената на Дейвид Малпас, високопоставен представител на американското министерство на финансите, на Майк Грийн, председател на Американската агенция за международно развитие.

Споменават се обаче и имена на хора от други краища на света, допълва британското финансово издание. Сред тях са нигерийският икономист Нгоци Оконджо-Ивеала, който преди седем години беше претендент за лидерския пост на Световната банка срещу Джим Йон Ким, Доналд Каберука, руандийски икономист и бивш президент на Африканската банка за развитие и Шри Муляни Индравати, индонезийската финансова министърка.

Джим Йон Ким, който ръководеше Световната банка в продължение на шест години, обяви в понеделник, че подава оставка. Той ще започне работа в инвестиционния фонд Глоубъл инфрастръчкър партнърс, специализиран във финансирането на инфраструктурни проекти.

Обикновено американец е номиниран начело на Световната банка, а начело на Международния валутен фонд застава обикновено европеец. Но това е неписано правило и много нововъзникващи пазарни икономики оспорват това разделяне във властта.

Иванка Тръмп имаше пряка роля през 2017 г. в задействането на фонд на Световната банка за насърчаване на предприемачеството сред жените в страните в процес на развитие. Инициативата беше наречена "Финансова инициатива за жените предприемачи".

Кандидатите за лидерския пост на Световната банка трябва да внесат кандидатурите си в периода 7 февруари - 14 март. Номинирането на новия ръководител ще стане преди пролетните срещи на банката, които ще се проведат в седмицата, започваща от 8 април. Оставката на Джим Йон Ким става ефективна на 1 февруари.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини