Отидете към основна версия

4 486 68

Обещано! Сърбия няма да предаде Русия

  • сърбия-
  • партньор-
  • русия-
  • владимир путин-
  • александър вучич

Няма да въвеждаме санкции против Русия, посочи президентът

Снимка: БГНЕС/ EPA

Сърбия е надежден партньор на Руската федерация и твърдо се придържа към обещанията си. Това заяви президентът на Сърбия Александър Вучич в интервю за ТАСС преди визитата на Владимир Путин в Белград на 17 януари.

"Аз така мисля, така работя и не лъжа. На някого моите думи може да не се харесат, но аз мисля, че ние сме надежден партньор на Русия", каза Вучич. "Когато казвам във Вашингтон и Брюксел, че не сме въвеждали и няма да въвеждаме санкции против Русия - това е истина и това е справедливо", добави той. По думите на Вучич руският президент е много популярен в Сърбия.

"Президентът Путин се радва на голяма популярност в Сърбия. Смятам, че да посрещнат руския лидер ще се съберат най-много хора през последните 20 години, хората ще дойдат само за да го видят", посочи той. По думите на Вучич една от причините за популярността на Путин в Сърбия е това, че Русия "спаси Сърбия от клеймото на геноцида".

"Ние никога няма да забравим 2015 година, когато министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров и постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин по нареждане на Путин спасиха Сърбия от клеймото върху народ, осъществил геноцид, както това се предлагаше в британска резолюция в Съвета за сигурност на ООН. Ние никога няма да забравим това", заяви Вучич. Сръбският президент каза още, че винаги се съветва с президента на Русия Владимир Путин.

"Аз винаги се консултирам и се съветвам с президента Путин, питам го за съвет, искам от него съвет, моля го за съвет. Запознавам го с това, което се случва, и не лъжа, казвам истината, независимо от това, че на него не винаги всичко му харесва. Мисля, че това е едно от нещата, които президентът Путин много уважава. И аз уважавам това, защото той е лидер на велика страна, а аз съм лидер на малка страна, а той изразява уважение към тази страна и за това съм му безкрайно благодарен", каза Вучич. Предишната среща на двамата президенти бе в Москва на 2 октомври 2018 година.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Сърбия и Русия – вечна дружба?

    Седемдесет хиляди – толкова хора щели да посрещнат Путин в Белград, пишат сръбските булевардни издания. Може и да се съберат толкова. В Белград ...
    17.01.2019
    3 672
    40
  • Путин награди с орден...

    Руският президент Владимир Путин награди сръбския си колега Александър Вучич с орден "Александър Невски" за големия му принос в развитието н ...
    07.01.2019
    4 766
    48
  • Хиляди протестираха срещу Вучич. Студът не ги спря

    Хиляди хора излязоха вчера на митинг в Белград въпреки студа, за да протестират срещу сръбския президент Александър Вучич за пети пореден уикенд, пред ...
    06.01.2019
    2 009
    24
Новини по държави: