Отидете към основна версия

2 764 22

Условията, при които Париж, Мадрид и Берлин признават Гуайдо

  • венецуела-
  • мадуро-
  • гуайдо-
  • президент-
  • европа

До 8 дни да бъдат насрочени избори

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Париж, Мадрид и Берлин са готови да признаят Хуан Гуайдо за президент на Венецуела, в случай, че сега действащия президент Николас Мадуро обави нови избори в срок до 8 дни. Това обявиха на практика по едно и също време френският президент Емануел Макрон, испанският премиер Педро Санчес и говорителят на германският кабинет Мартин Фиц.

„Народът на Венецуела трябва да има право сам да определи своето бъдеще. Ако до 8 дни не бъде обявена дата за провеждането на избори, ще сме готови да признаем Гуайдо като президент на Венецуела”, напиша Макрон в Twitter.

С аналогични изявления излязоха и Санчес и Фиц: „Не искаме да издигаме или да проваляме правителството на Венецуела. Искаме само демократични и свободни избори”, уточни испанският премиер.

На свои ред Фиц подчерта, че германските власти „тясно работят с европейските си партньори” относно ситуацията във Венецуела.

„Изявленията не само са еднакви по съдържание, но се правят и по едно и също време”, забеляза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини