Last news in Fakti

26 Януари, 2019 16:00 4 311 44

Какво се крие зад хаоса във Венецуела

  • венецуела-
  • уго чавес-
  • николас мадуро

Политическата и икономическа обстановка във Венецуела се изостря все повече. Какво се крие зад хаоса в тази латиноамериканска страна? Защо се стигна дотук? Инес Айзеле обяснява:

Какво се крие зад хаоса във Венецуела - 1
Снимка: EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какво се случи във Венецуела през последните години?

Почти 20 години след избирането на Уго Чавес за президент, от мечтата за "социализма на 21 век" не е останало почти нищо. Чавес се опита да прекрои страната чрез преразпределяне на благата и обхватни социални програми, финансирани чрез приходите от износа на петрол. Неговата политическа визия беше в контраст с действията на много от управлявалите преди него партии. Затова и той стана изключително популярен сред населението и до смъртта си, настъпила през 2013 година, постигна още няколко изборни победи. На международната политическа сцена Чавес бе остро критикуван заради авторитарния си стил на управление, заради одържавяването на медии и заради своята необмислена икономическа политика.

Проблемите, започнали при Уго Чавес, се задълбочиха при управлението на Николас Мадуро, който още през 2012 бе обявен от Чавес за негов наследник, а през 2013 година бе избран за президент при оспорвани избори. При Мадуро Венецуела се насочи все повече към диктатура, съпроводена от систематично потискане на свободната преса и драматичен упадък на икономиката.

Защо Гуайдо точно сега стана временен президент?

Въпреки протестите в страната и чужбина, в началото на януари Николас Мадуро пое втория си президентски мандат, който продължава до 2025 година. Международната общност обаче е убедена, че изборите, които се проведоха на 20 май 2018 година, не са били демократични. До тях не бяха допуснати независими наблюдатели. Голяма част от опозицията бойкотира изборите и не призна резултатите от тях. Също както и безброй държави и международни организации.

Още през 2017 година, насред няколкомесечни кървави протести с над 100 жертви, Мадуро отне правомощията на парламента, в който опозицията има мнозинство от края на 2015 година. Парламентът, който смята себе си за единственото демократично легитимирано представителство на венецуелските граждани, гласува проект за съставяне на временнно правителство и провеждане на нови свободни избори малко преди полагането на клетва от Мадуро. Ето, че сега председателят на парламента Хуан Гуайдо се обяви пред хиляди демонстранти за временен президент на страната. САЩ и много латиноамерикански държави веднага засвидетелстваха подкрепата си за 35-годишния Гуайдо. Наблюдателите обаче не са убедени, че той действително ще поеме управлението на страната, тъй като опозиционните партии са разединени, а армията очевидно продължава да подкрепя Мадуро.

Защо Венецуела е съсипана икономически?

Венецуела разполага с най-големите петролни резерви в света. През последните години обаче страната добива все по-малко петрол. Производството на суров петрол, което носи на страната 95% от всички валутни постъпления, намаля от 3,5 милиона на 1 милион барела на ден. Рафинериите също произвеждат все по-малко бензин. Според наблюдателите, причината за всичко това е корупцията и неправилното управление на държавния петролен монополист PDVSA.

През 2013 година, когато Мадуро пое властта, цената на суровия петрол падна до историческо ниско ниво. Но режимът на Мадуро сам си е виновен за голямата зависимост на Венецуела от износа на петрол. При идването на Чавес на власт делът на петролния износ съставляваше около 70% от общия износ на страната. През 2013 година достигна 98%. Тоест Венецуела не произвеждаше вече почти нищо друго. Критиците виждат причината за това развитие в прекомерната държавна намеса в икономиката. Високите цени принудиха много фирми да прекратят дейността си. Минното дело, индустрията, както и селското стопанство са пред колапс. През 2013 година стопанският ръст на Венецуела съставляваше само 1 процент. А през 2018 година икономиката се сви с почти 20 процента. Инфлацията на местната валута достигна 1 милион процента. МВФ прогнозира инфлация за 2019 година в рамките на 10 милиона процента. От почти една година във Венецуела е въведена и държавна криптовалута. Т.нар. "петро" трябваше да стабилизира икономиката. Досега обаче тази цел не е постигната.

Какви са последиците за населението?

Вследствие на икономическата криза повечето венецуелци живеят в бедност. Много от тях гладуват. Но дори и тези, които все още имат работа, едва преживяват. С новата месечна минимална заплата от 5,90 евро те могат да си позволят само някои основни продукти. И то, ако ги намерят на пазара, защото държавата почти не внася хранителни продукти и стоки за ежедневна употреба, камо ли пък да ги произвежда.

Милиони венецуелци днес са болни - вследствие на дългогодишно недохранване или заради завърналите се в страната болести като маларията и туберкулозата. От 2011 година насам детската смъртност почти се е удвоила.

Смята се, че всеки ден по 5000 венцуелски граждани напускат Венецуела. По данни на Международната организация за миграцията, от 2014 година насам в чужбина са избягали три милиона души. Експерти от института "Брукинг" прогнозират, че дори да се промени политическото положение, в страната няма да има достатъчно работна ръка, която да възстанови икономиката. Защото вече твърде много добре образовани и млади хора са напуснали Венецуела.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 отегчен

    54 13 Отговор
    Това го знае всяко дете - поредният опит за преврат на сащ.

    Коментиран от #4, #11, #20

  • 2 Guido Lopes

    60 12 Отговор
    Някакво НПО расъждава за $$$! Уго Чавес беше притискан защото спря разграбването на Венецуела от външни западни компании както направи и Владимир Путин!

    Коментиран от #17

  • 3 ьььььььььььь

    64 11 Отговор
    РЕАЛНО--САЩ унищожават народа на Венецуела

    Коментиран от #12

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Хихихи

    57 9 Отговор
    Всичко е заради петрола на Венецуела и апетититите на САЩ да го заграбят.
  • 6 Тупан

    18 53 Отговор
    Хайде, Кремълските матросовци да почват да плюят демократизинането... Изроди крадливи комунистически. Професионални НеМожачи навсякъде по света!

    Коментиран от #8, #30

  • 7 1234

    40 8 Отговор
    Крие се този дето прави преврати по света! Последните бяха в Украйна и Турция (неуспешен).
  • 8 евродебил

    49 9 Отговор

    До коментар #6 от "Тупан":

    Абе, що така "демократизинането" най-бясно върлува, където има нефт, или газ, или някакъв друг ресурс, а? Като в Ирак, Либия, Сирия, Украйна, Венецуела...
  • 9 Японеца

    32 5 Отговор
    Мадуро си поискал златото от Англия!
  • 10 Ха ха

    52 2 Отговор
    Как във Франция протестите са опит за дестабилизиране на държавата, а във Венецуела демократизация.
  • 11 774

    47 6 Отговор

    До коментар #1 от "отегчен":

    Като чета гореизложеното, не виждам разлика с нашата страна! Защо тогава Мадуро е лош, Борисов гениален! Кой определя това?

    Коментиран от #14

  • 12 Бесен Язовец

    13 37 Отговор

    До коментар #3 от "ьььььььььььь":

    Реално, Русия хич не иска стабилна и спокойна Венецуела, понеже ако се появи венецуелската нефт на международния пазар, цената на петрола ще падне, а ниската цена е кошмар за икономиката на Жужи, която и без това едва, едва се държи да не рухне.

    Коментиран от #15

  • 13 ЛАБОРАТОРИЯ ЗА ДОКАЗВАНЕ НА ЛИЗАЧИ

    36 3 Отговор
    А ТОТАЛНАТА ИЗОЛАЦИЯ НАЛОЖЕНА ОТ ГОВЕДАРИТЕ КЪМ ВСИЧКИ ТЪРГУВАЩИ С ВЕНЕЦУЕЛА..??,;?????
  • 14 отегчен

    40 2 Отговор

    До коментар #11 от "774":

    Ти не си ли разбрал досега: -"демократично" е онова, което е в интерес на сащ, затова Хашим Тачи, ал Сауд, Порошенко... са баш "демократи", а за Бойко Борисов само канграчулайшан. "Недемократично" е онова, което в ущърб на интерисите на сащ, затова Орбан, Асад, Мадуро... Путин, разбира се, най-вече, са "диктатори", "недемократи", "мракобеси"...

    Коментиран от #19

  • 15 ЛАБОРАТОРИЯ ЗА ДОКАЗВАНЕ НА ЛИЗАЧИ

    28 6 Отговор

    До коментар #12 от "Бесен Язовец":

    ЧИ ЗАПАДНЯЦИТЕ КВА ИКОНОМИКА ИМАТ.???? ИМАТ ПРЕГРЯЛА ПЕЧАТАРСКА МАШИНА ЗА ДУЛЪРИ И ЮВРУ.
  • 16 сноу

    32 3 Отговор
    Хаоса във Венецуела се управлява под мъдрото ръководство на ЦРУ.

    Коментиран от #22

  • 17 СеСеСере

    10 28 Отговор

    До коментар #2 от "Guido Lopes":

    То за това там заплатата е 5.9 евро, цъфтят и връзват с най големите си залежи и проруски боклуци на власт. Русофилска подлого.
  • 18 Авер

    7 19 Отговор
    Те на левите все друг им е виновен, като си некадърен си такъв.А русофилистиците го подкрепят.Ми левака подкрепя левака.
  • 19 774

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "отегчен":

    А така ли? Ами Деси от ГЕРБ , от кои е?
  • 20 Димитърд

    10 21 Отговор

    До коментар #1 от "отегчен":

    Ей смешковци не може страната с едни от най високите запаси на петрол да има най бедното население и детската смъртност да се е удвоила. Венецуела се управлява от еднолични режими на Уго Чавес и сега на социалиста комунист Мадуро. Престъпността се е увеличила многократно. Точно защото те имат централизирана икономика и Путин е навлязъл дълбоко в икономиката им. С отпускането на много милиардни заробващи кредити, заеми и тн. Мадуро като президент е изключително некадърен и крадливи политик. Естествено че Русия има интерес от управлението на Мадуро и корумпираните военни. Русия отдавна е влезнал в тази страна. Руско оръжие, съветници, специалисти по източването на държавни активи и природоресурси. Не бъдете найвни, където е стъпил руски ботуш трева не никне, а само беднотия, глад, корупция и престъпност в големи размери. Посочете само една страна която е просперираща под управлението на Русия. Дори България която е член на ЕС и НАТО, Русия източва от България всяка година между 3 и 5 милиарда долара, а всички партии в този парламент мълчат и се правят на разсеяни, като задкулисно и лицемерно помагат на Кремъл при източването на бюджетите, еврофондовете и държавните активи. Напротив запада прекалено дълго време търпи измамите и фалшивите избори провеждани от Мадуро и корумпираният му режим. Убийствата на противници на режима му както и вкарването им в затвора е ежедневие. Защо има над 3 милиона венецуелски бежанци. Защо има един милион инфлацията. Защо има с

    Коментиран от #32

  • 21 СссереМ

    10 22 Отговор
    Все едно чета за русия-никаква разлика,и двете държави са неграмотни да произведат нещо и разчитат само на суровини.
  • 22 Димитърд

    7 15 Отговор

    До коментар #16 от "сноу":

    Ти да не би да си зомбирани руснак. Даже и да си такъв не вярвам че освен Русия има друга държава във Венецуела която да източва по този нагъл начин страната им. Венецуела се управлява от дълги години все от диктатори като Уго Чавес, а сега от тъпият и крадливи некадърник президента социалист комунист Мадуро. В тази страна освен беднотия, глад, мизерия, корупция и голяма престъпност благодарение на братската помощ на Кремъл друго няма, няма и да има. Докато не се махне този режим на Мадуро и руските съветници тази държава няма да просперира никога.
  • 23 Долу сащ и идила им

    16 9 Отговор
    ...ЕЙ БЪЛГАРИ..,
    КОЛКОТО ОЩЕ ВИ ИМА В БЪЛГАРИЯ / ЗА СЕГА /...
    ...ТОЧНО ТОЗИ КОЙТО СЕГА ПРАВИ ДЪЪЪРЖАВНИЯ ПРЕВРАТ
    ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА - ЦРУ НА САЩ...,
    ...ТОЧНО ТОЙ - ЦРУ НА САЩ
    ВИ РЕДУЦИРА ОТ ДЕВЕТ МИЛИОНА НА ПЕТ МИЛИОНА / ЗА СЕГА /
    ЧРЕЗ СПЕЦИАЛНО РАЗРАБОТЕНА И ПРИЛОЖЕНА ПРОГРАМА
    ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА БЪЛГАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ
    И ЗАЛИЧАВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ КАТО ДЪРЖАВА...
    ...ЕТО КАКВО ВИ Е ПРИГОТВИЛО ЦРУ НА САЩ
    ЗА СЛЕДВАЩИТЕ ДВАЙСЕТИНА ГОДИНИ
    БЪЛГАРИТЕ ДА БЪДАТ ОКОНЧАТЕЛНО ПРОГОНЕНИ ОТ БЪЛГАРИЯ
    И НА ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ
    ДА БЪДЕ СЪЗДАДЕНА ЦИГАНСКО-ТУРСКА ФЕДЕРАЦИЯ
    / КАТО БОСНА И КОСОВО /...
    КОЯТО РЕАЛНО ЩЕ СИ БЪДЕ КОЛОНИЯ НА САЩ...
    ...И ДАНО СКОРО НЕ БЪДАТ ОТКРИТИ
    ГОЛЕМИ ЗАЛЕЖИ НА НЕФТ В БЪЛГАРИЯ...,
    ...ЧЕ ТОГАВА ЦРУ НА САЩ ЩЕ УСКОРИ ТОЯ ПРОЦЕС
    НА ЛИКВИДАЦИЯ НА БЪЛГАРИТЕ И БЪЛГАРИЯ...
    ...И ВЕДНАГА ЩЕ ПРИЗНАЕ
    САМОПРОВЪЗГЛАСИЛИТЕ СЕ СЕ
    - БАТ САЛИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ
    - ЦВЕТЕЛИН КЪНЧЕВ ЗА ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ,
    - АЗИС ЗА МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ
    - АХМЕД ДОГАН ЗА ШЕФ НА ПАРЛАМЕНТА
    - СОФИ МАРИНОВА ЗА ВЪНШЕН МИНИСТЪР
    - СЕВЕРИН ЗА МИНИСТЪР НА МВР
    В НОВАТА КОЛОНИЯ НА САЩ- РОМЕЛИСЛАМИЯ...

    Коментиран от #34, #36, #40, #43

  • 24 сащ е война

    25 4 Отговор
    И в цялата статия нито дума за американските санкции, които попиляха икономиката и докараха бедност на венецуелци. Браво!
  • 25 До димитърд

    14 2 Отговор
    Добре,защо у нас населението е бедно.И ние имаме злато,хубава природа,раб. Ръка Защо бягат?Нямаме ли 1 доставчик на горива който определя пазара?Само че нашите ходят на закуски и ги милвати по главата и изнасят всичко хубаво,а Мадуро не ще да го галят по главата а горивата да са държавни.Какво не разбра?

    Коментиран от #31

  • 26 Хасан

    13 2 Отговор
    Ако Венецуела вземе кредит от МВФ ,ако си приватизира петролната индустрия ,ако вземе ненужно западнл оръжие може като саудицкия принц да бъде пръв на «западните ценности»...и тогава може да убива ако ще и опозиционен журналист
  • 27 както тука

    7 1 Отговор
    Горе -долу като България през 1995 година , сега вече знаем, че
    3 000000 българи са избягали от много добрата ни Родина.
    И ние няма как да намерим тези, които политиците изгониха от
    страната ни с техните далавери на управление.
  • 28 бомбата

    9 4 Отговор
    дето американеца стъпи, след него остава само кръв разруха и смърт !

    Коментиран от #29

  • 29 Преброяване на бесните язовци

    4 2 Отговор

    До коментар #28 от "бомбата":

    Да, точно така е. Да вземем например ФРГ или Япония след ВСВ. Или пък Южна Корея след корейската война.
  • 30 ариец

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Тупан":

    Или си със САЩ -или тънеш в тинята на мизерията - това ли е вашата демокрация?Виждам добре сте я посяли дори и тук ...
  • 31 СТАРОТО

    3 4 Отговор

    До коментар #25 от "До димитърд":

    Мадуро иска горивата да са държавни защото от държавата се краде по-лесно и по-много и то безнаказано. Да ама на Мадуро му се клатят краката и то основно заради кражбата на дохода от петрола-типично по комунистически. Това е още един пример какво значи да управляват крадливи комунисти-глад и мизерия в Богатата Венецуела.Струва ми се,че въжето на Мадуро вече е оплетено остава само сапуна.

    Коментиран от #35

  • 32 ариец

    5 2 Отговор

    До коментар #20 от "Димитърд":

    Какви блещеници сипеш тук на посоки - както цялата статия така и ти хвърляш думи напосоки,които дори не са нито последователни нито логични,всяко дете може да дрънка като тебе,все несвързани работи ! Само да каже , че Венецуела произвежда евтин петрол и няма приходи,защото суровината е евтина ,просто печалбата все по-недостига за покриване на разходи,страната продава малко петрол заради санкции от америка,затова е свила производство,няма никакви обвързващи кредити от никого,никой не го настъпва да прибързва,путин няма ролята,която му отреждаш,нито пък скоро ще я има,всичко става като отмъщение на сащ към страна,където явно доста са платили на някого навремето,пък са мислили,че всичкия петрол може да стане само и единствено американски,но не е така,някой ритна американците много яко ,заболя ги,а изпуснаха петрол който им беше в задния двор буквално,на ниска цена и качествен петрол, а пък ако не си наясно с нещата по-добре не говори за корупция, щом не знаеш какво става,това е всеобщо оправдание - като не знаеш какво става явно става въпрос за корупция,но не е така !!!
  • 33 тома неверни

    9 1 Отговор
    Зад хаоса във Венецуела се крие , кой трябва да е собственик на
    петрола в целия свят?
    Вие които четете отговорете сами.
  • 34 СТАРОТО

    3 9 Отговор

    До коментар #23 от "Долу сащ и идила им":

    това е отново руската намеса този път във Венецуела-Путьо е хвърлил око върху петрола на Венецуела-най големия конкурент на руския петрол. Ако дребосъка с дебелите подметки успее да проконтролира цената на петрола на Венецуела това ще е дюшеш за него-ще може да контролира цената на петрола в света.Не че от тази путьова далавера ще се облажат бедните,гладни,че и жадни руснаци.
  • 35 истината е ужас

    5 3 Отговор

    До коментар #31 от "СТАРОТО":

    Нашите горива са на Русия, тя внася , тя произвежда, тя продава,
    данъци не плаща, ние по-добре ли сме от Венецуела?
    Всяка една стотинка по веригата ,попада в Кремъл , какво да правим?
    С кой да ги сменим за да има България и Българския бизнес полза от тази дейност.
    Да ги национализираме , или американизираме?
  • 36 ариец

    3 4 Отговор

    До коментар #23 от "Долу сащ и идила им":

    БЛАГОДАРЯ ЗА ОБСТОЙНО ИЗНЕСЕНАТА ОТ ТЕБ ИНФОРМАЦИЯ, ИСКРЕНО СЕ НАДЯВАМ ДА Е ПРОЧЕТЕНА ОТ ПОВЕЧЕ НА БРОЙ БЪЛГАРИ ИНТЕРЕСУВАЩИ СЕ И МИСЛЕЩИ ВСЕ ОЩЕ МАЛКО НАД СЕБЕ СИ И СОБСТВЕНИТЕ НЕЩА И ИМОТИ,АЗ СЪМ ЧОВЕК,КОЙТО ЖИВО СЕ ИНТЕРЕСУВАШЕ ОТ ПРОЦЕСА НА ДЕМОКРАТИЗИРАНЕ НА СТРАНАТА НИ В ПОСЛЕДНИТЕ ПОЧТИ 30 ГОДИНИ,МОГА ДА КАЖА,ЧЕ ЧОВЕШКОТО ЛИЦЕ НА ПРОЦЕСА ИЗЧЕЗНА НЯКЪДЕ МЕЖДУ 1999 И 2000 ГОДИНА,СЛЕД ТОВА ОТНОШЕНИЯТА ЛЕКА-ПОЛЕКА ОЗВЕРЯХА,ЗА ДА СТАНАТ НЕТЪРПИМИ СЛЕД 2009 ГОДИНА,ПОСЛЕ ПРОСТО СТАНАХА НЕПОНОСИМИ ЗА МЕН,КАТО ВСЕКИ БЪЛГАРИН И АЗ СЪМ ОТВРАТЕН ВЕЧЕ,КРАЙНО НЕУДЪРЖИМИ ПРОЦЕСИ СЕ ЗАДАВАТ,НАДЯВАМ СЕ ДА НЕ БЪДА СВИДЕТЕЛ НА ПО-ТЕЖКИ ПРЕЛОМИ,БЪЛГАРИЯ НЕ ЗАСЛУЖАВА ТОВА! И ЗА ДОПЪЛНЕНИЕ НА ГОРНАТА СТАТИЯ САМО ИСКАМ ДА КАЖА,ЧЕ ВЪПРОСНАТА КВАЗИДЪРЖАВА,КОЯТО ЩЕ СЕ ЗАФОРМИ ЕВЕНТУАЛНО ТУК СЛЕД ГОДИНИ ЩЕ ГРАНИЧИ НА ЗАПАД С ЕДНА ДРУГА НОВА ДЪРЖАВА, СЪЩО ТАКА ЩЕДРО ПОДПОМАГАНА ОТ САЩ И ПООЩРЯВАНА - ВЕЛИКА АЛБАНИЯ!!! ХОРА,БДЕТЕ!НЕ ДОПУСКАЙТЕ ТОВА!!! ХОРА,ТУК ЛИ СТЕ НАИСТИНА ИЛИ САМО НИК-НЕЙМОВЕТЕ ВИ СА ТУК?!? ХОРА,КАКВО БИХТЕ НАПРАВИЛИ В ИМЕТО НА ЧИСТАТА ИЗТОЧНО ПРАВОСЛАВНА ВЯРА? ХОРА,БЪДЕТЕ ПОЗИТИВНИ,НЕ ЗАТРУПВАЙТЕ МОЗЪЦИТЕ СИ С НИКОГО НЕНУЖНИ БЛАГИНКИ,А СЕ ОТВОРЕТЕ САМО КЪМ ЧИСТАТА ВЯРА!!!!!
  • 37 ДОСТОЙНСТВО

    4 0 Отговор
    ако някой си въобразява, че за черни очи и братска любов, която и да е държава в света се меси в държавните дела на друга държава е ГОЛЯМ НАИВНИК. всичко е ИНТЕРЕСИ за ПАТИ И ВЛАСТ . и винаги завоевателите са гледали с ирония и пренебрежение превитите гърбове на завладените, ако и да ги наричат братя, приятели или там каквото си харесате
  • 38 стоян георгиев

    4 7 Отговор
    комунизма винаги води до едно и също.мизерия,глад и стригане.в китаи ядяха врабчета докато се сетиха да въведат пазарна икономика,а във венецуела ще ядат врабчета като докараха комунистическата такава!
  • 39 Спас безделника

    3 0 Отговор
    Славче, на пръв поглед петрола, но на втори... Куба! Познай от три пъти защо!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Марони

    1 4 Отговор
    Където властват комунисти,нищо не вирее!Те упражневат властта си за да подтискат дезинформират и крадат.Резултата е бедност и скръб повсеместна...затова никъде по света не прокопсаха!Докато рано или късно народа ги изрине тези изчадия вредни!
  • 42 Напаст

    1 1 Отговор
    Ураганът 6-та степен със звучното име "Comunismo".
  • 43 кибик

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Долу сащ и идила им":

    Стига, бе! Подценяваш нашите ц.гани. Не са толкова глупави да се хванат на тоя ц.гански номер. Нали ако им спретнат държава после ще умрат от глад в нея, бе. Аз имам много ц.гани-клиенти. Не е толкова лесно да им продадеш тарикатлъци. Имат много остър усет кога се опитваш да ги преметнеш. В тоя занаят са много по-добри от тъпанарите на цереуто. На цереуто номерата му минават само когато имат насреща си бунаци. Нашите дандании с ц.ганските братчеди са едно, а цереуто е друго. То е общ враг на всички етноси България. Точно на цереуто лакомията ще сплоти етносите в България.
  • 44 небрежнев

    0 0 Отговор
    Защо руснаците и троловете тук толкова са се загрижили за Венецуела и Мадуро? Венецуелците са недохранени и никой не им помага, а гледат кой да ги управлява.