Отидете към основна версия

5 112 31

Армията ще реши кризата във Венецуела

  • венецуела-
  • николас мадуро-
  • уго чавес-
  • хуан гуайдо

Съперниците Николас Мадуро и Хуан Гуайдо се опитват да привлекат военните на своя страна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Венецуелският президент Николас Мадуро и обявилият се за временно изпълняващ длъжността президент Хуан Гуайдо се опитват да привлекат армията на своя страна, предаде ДПА.

Мадуро посети 41-ва бригада във военната база Форт Парамакай, където войниците скандираха: "Винаги верни, никога предатели". Той беше придружаван от министъра на отбраната Владимир Падрино.

Междувременно Гуайдо, който в сряда се самопровъзгласи за президент, публикува одобрен от парламента закон за амнистия на всички военни, които се присъединят към целящото възстановяване на демокрацията във Венецуела опозиционно движение.

"Споделете това с войниците в семействата си, с приятелите и съседите си", написа Гуайдо в Туитър. Депутати и студенти от опозицията предадоха документа на представители на венецуелската Национална гвардия.

Висшето военно командване до този момент изразява подкрепа за Мадуро. Гуайдо призова армията да помогне на парламента за свалянето на Мадуро.

Военният аташе на Венецуела в САЩ Хосе Луис Силва заяви в събота, че не признава президента Николас Мадуро, когото смята за узурпатор и признава Хуан Гуайдо за легитимен временно изпълняващ длъжността президент.

Франция, Германия, Великобритания, Испания, Португалия и Холандия заявиха в края на седмицата, че ще признаят Гуайдо за временен президент, ако до 8 дни Мадуро не свика избори.

Хуан Гуайдо бе признат за временен президент от САЩ, Канада, Израел, Албания, Грузия, Швейцария, Организацията на американските държави и страните от Групата на Лима с изключение на Мексико.

В подкрепа на Мадуро се обявиха Русия, Боливия, Иран, Куба, Никарагуа, Салвадор и Турция, а Беларус и Китай призоваха всички проблеми да се решат по мирен път и без външна намеса.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини