Отидете към основна версия

2 385 46

ЕП призна Гуайдо за президент на Венецуела

  • еп-
  • хуан гуайдо-
  • венецуела

Това стана ясно след гласуване на евродепутатите

Снимка: Shutterstock

Европейският парламент прокара резолюция, с която призова страните членки да признаят опозиционния лидер Хуан Гуайдо за президент на Венецуела, съобщи EU Observer.

Европейският парламент вече избра Гуайдо за легитимен и временно изпълняващ длъжността президент на Венецуела в съответствие с конституцията. ЕП призова страните – членки да признаят легитимността на Гуайдо, за да се стигне до нови демократични избори в страната.

Резолюцията беше подкрепена от 439 европейски депутати. Срещу нея гласуваха 104, а 88 се въздържаха.

Европейските депутати потвърдиха подкрепата си към венецуелския парламент, като единствения легитимен демократичен орган в страната, чиято власт трябва да бъде възстановена и уважавана, като в същото време се гарантира и безопасността на депутатите.

Посочва се, че с признаването на Гуайдо, ЕС и страните членки трябва да признаят и представителите, назначени от легитимните власти.

Те осъждат репресиите и насилието, довели до смъртни случаи на невинни. ЕП настоява властите във Венецуела да подведат под отговорност виновните и да гарантират основните свободи и човешки права.

До момента Гуайдо получи признанието на САЩ и повечето страни от Латинска Америка. Русия и Китай подкрепят Николас Мадуро, който е действащ президент.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • ЕС организира избори във Венецуела

    ЕС ще създаде контактна група за Венецуела, която ще съдейства за провеждането на демократични избори в страната. Това заяви върховният представител н ...
    01.02.2019
    2 135
    60
  • Гуайдо не иска диалог с правителството

    Самообявилият се за президент на Венецуела Хуан Гуайдо отхвърли възможността за диалог с правителството на страната, съобщи РИА Новости. Той обвини ...
    01.02.2019
    1 602
    19
  • Тръмп: Битката за Венецуела започна

    Президентът на САЩ Доналд Тръмп реагира на протестите във Венецуела срещу колегата си Николас Мадуро с думите, че "битката за свободата" е з ...
    31.01.2019
    16 401
    79
  • Русия спасява Николас Мадуро

    Русия подготвя акция за спасяването на президента на Венецуела Николас Мадуро, съобщи Новая Газета. Самолет на руска авиокомпания кацна в столицата ...
    30.01.2019
    8 091
    42