Last news in Fakti

31 Януари, 2019 15:45 2 333 46

ЕП призна Гуайдо за президент на Венецуела

  • еп-
  • хуан гуайдо-
  • венецуела

Това стана ясно след гласуване на евродепутатите

ЕП призна Гуайдо за президент на Венецуела - 1
Снимка: Shutterstock

Европейският парламент прокара резолюция, с която призова страните членки да признаят опозиционния лидер Хуан Гуайдо за президент на Венецуела, съобщи EU Observer.

Европейският парламент вече избра Гуайдо за легитимен и временно изпълняващ длъжността президент на Венецуела в съответствие с конституцията. ЕП призова страните – членки да признаят легитимността на Гуайдо, за да се стигне до нови демократични избори в страната.

Резолюцията беше подкрепена от 439 европейски депутати. Срещу нея гласуваха 104, а 88 се въздържаха.

Европейските депутати потвърдиха подкрепата си към венецуелския парламент, като единствения легитимен демократичен орган в страната, чиято власт трябва да бъде възстановена и уважавана, като в същото време се гарантира и безопасността на депутатите.

Посочва се, че с признаването на Гуайдо, ЕС и страните членки трябва да признаят и представителите, назначени от легитимните власти.

Те осъждат репресиите и насилието, довели до смъртни случаи на невинни. ЕП настоява властите във Венецуела да подведат под отговорност виновните и да гарантират основните свободи и човешки права.

До момента Гуайдо получи признанието на САЩ и повечето страни от Латинска Америка. Русия и Китай подкрепят Николас Мадуро, който е действащ президент.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    56 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Те осъждат репресиите и насилието, довели до смъртни случаи на невинни."
    А нещо по повод смъртните случаи във Франция? А по повод смъртните случаи в Йемен?! Или, което е позволено на Юпитер, не е позволено на вола?!
  • 2 ужассссссссс

    66 8 Отговор
    значи ЕП гласува вместо народа на Венецуела——-супер демократично....Удариха дьното тези псевдо демократи

    Коментиран от #19

  • 3 гларус кръстоносец

    53 3 Отговор
    Интересно е как са гласували българските депутати " за " или "против" резолюцията насърчаваща военен преврат с външна помощ от САЩ срещу законно избран президент на суверенна държава. А колкото до ЕП то за там важи правилото " Кой не скача както кажат САЩ е червен". Нищо изненадващо.
  • 4 Само питам

    8 52 Отговор
    Защо руската измет застава зад всеки диктатор, който Русия припознава като приятел?

    Коментиран от #9, #11, #17, #18, #22

  • 5 да го кажем направо

    41 4 Отговор
    Ааааа това не е истина-богоизбрани ли са. тия в ЕП??? Как така ще решават БЕЗ народа на Венецуела??????????
  • 6 Гражданинът X

    45 3 Отговор
    От кога ЕП има власт да признава правителства и президенти извън ЕС?
  • 7 Иван

    49 3 Отговор
    ЕС облизаха топките на Тръмп.
  • 8 ел Президенте Мадурко

    2 34 Отговор
    Охх ,добре че самальота дето ми осигури комарад Путин чака на летището с пуснати двигатели ( и със злато за 840 милиона долара ) ,та за това съм (горе-долу) спокоен (стига да не ме набарат преди да се кача на него и не ми кръцнат зелката) !
  • 9 Идиот си

    40 2 Отговор

    До коментар #4 от "Само питам":

    Е как така е диктатор-след като преди 3 месеца е избран отново за президент
    Или щом не лиже говедарите-значи е диктатор? Ами Макрон какьв е? Щото в Франция има повече загинали......
  • 10 Левски

    30 1 Отговор
    нямам думи Боговете сигурно са полудели!
  • 11 Гост

    40 1 Отговор

    До коментар #4 от "Само питам":

    Това дали е диктатор или не е, не го решаваш нито ти, нито ЕП, нито който и да е друг на Земята, различен от народа на Венецуела! И доколкото си спомням, същият този диктатор си го избра именно народа на Венецуела. Народът е този, който има единственото ЗАКОННО право да го смени! Ясно ли ти е?! Недей да пригласяш като папагал на Сульо и Пульо!
  • 12 СССРБарета

    36 1 Отговор
    предлагам повече по света да не се провеждат избори B никоя страна. Много по-демократично е САЩ да нареждат на Европейския съюз и заедно Да избират кой да ни управлява!
  • 13 Only USA

    3 25 Отговор
    И сега накъде отива работата?Какво се разбраха батковците?САЩ си прибират Венецуела,Куба и т.н.,а руските олигофрени,барабар с пишман турците доос*рат разните му там Близки,Далечни изтоци,Сирии,Европи и тем подобни.На Европа никаква Америка не и трябва,за да пламне.Само стойте и гледайте като за последно,какви ''таланти'' са руснаци и турци,събрани заедно!
  • 14 Николас Мадуро

    23 2 Отговор
    В този ЕП са разни като Геле Джамбазки които и хабер си нямат за какво става дума!
  • 15 а защо

    14 6 Отговор
    не може ес да признае радев за министър предцедател на България ...все пак за него гласуваха 2,5 млн Българи срещу 1,5 млн за герп респективно за боко . а и боко и герп доведоха до разруха България кактио мадуро направи с венецуела
  • 16 Кучето

    22 1 Отговор
    Shell говори от трибуната на ЕП!
  • 17 гларус кръстоносец

    25 4 Отговор

    До коментар #4 от "Само питам":

    Ти не питаш, ти манипулираш квалифицирайки. Дано ти плащат достатъчно ,защото за разлика от тези които ти плащат, Мадуро поне има топки да се противопостави на страна неоколониален агресор -САЩ, която иска да издои родината му. Ама ти за това не питаш това си го знаеш щом си на ибрикчийска служба да подмиваш наведените д.пета на нашите управляващи Утре очаквай ЕП да избере и разпореди кой да е министър председател на България . Абсолютен смешник си и ти като тях

    Коментиран от #20, #25

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 ако не е Жан Виденов ще е Мадуро

    4 23 Отговор

    До коментар #2 от "ужассссссссс":

    Ами като на народа на Венецуела не му дойде акълът в главата,че с два долара заплата не се живее,че с руските кюфтета няма да върви работата,редно е някой да му подскаже на този народ.Знаели човек,може пък Тромпета да им наброи по три,четири долара.
  • 20 а бе математик

    4 12 Отговор

    До коментар #17 от "гларус кръстоносец":

    какво манипулирам когато 2,5 е повече от 1,5 ??? значи радев има повече право да е министър предцедател !! а ако не си разбрал аз съм ПРОТИВ сегашните управляващи и въобще нищо не подмивам !!! идеята е , че и двата народа страдат от управляващите ги и е добре някой от вънка да им помогне.....или сегашното положение в България ти харесва??

    Коментиран от #24

  • 21 ....

    17 2 Отговор
    ЕП да избират и министър председатея на България!

    Коментиран от #38

  • 22 Гост

    10 1 Отговор

    До коментар #4 от "Само питам":

    Гарван на гарвана око не вади стара бг поговорка

    Коментиран от #23

  • 23 идеята ми

    1 12 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    е хипотетична с това друг да назначава управлението на държавата НО когато 80% от хората са идиоти както при нас или когато имаме диктатор като мадуро е добре някак си нещата да се променят преди да са се влошили много .мпоже би с някакво служебно правителство от външни хора които да проведат нови избори и да изчистят системата
  • 24 гларус кръстоносец

    16 4 Отговор

    До коментар #20 от "а бе математик":

    При всички случаи 2.5 е повече от 1.2 . и затова си прав, че Радев фактически и практически трябва да управлява държавата а не недоразумението Борисов.Обаче едва ли си бил жив по времето на кръглата маса, когато се конструира съвременната куца и недъгава конституция на България, по силата на която главния прокурор е по -голям и от президента и от министър председателя , по силата на която стана възможно сливане между трите власти и принципа на Монтескьо отиде в канала В България станахме по- тоталитарна ГЕРБаджийска "република" от времето на Тато. Ама ти не се напъвай , щом мислиш че някой отвън трябва да ти избира управляващите на България ,ходи си пий хапчетата и си лягай

    Коментиран от #26, #27

  • 25 Само питам

    3 18 Отговор

    До коментар #17 от "гларус кръстоносец":

    "Неоколониалните агресори"!!!! Работил си като партиен секретар и пропагандатор, нали! Нищо старо не е забравено, ново не е научено. И е малко неудобно руска подлога да обвинява другите в ибрикчийство.

    Коментиран от #28, #40

  • 26 еее

    2 13 Отговор

    До коментар #24 от "гларус кръстоносец":

    за съжаление преживях не само кръглата маса но и при бай тошо поживях не малко годинки.а както казах виждайки качеството на матряла нищо чудно , че избирате все боклуци и наистина е по-добре някой от вънка да назначава поне временно правителство...за мен експертно правителство от швейцарци ще е идеалното
  • 27 Само питам

    4 20 Отговор

    До коментар #24 от "гларус кръстоносец":

    Тъпата фуражка радев е десет пъти по-голямо недоразумение от баце, бе путлераст нещастен. С жена си не може да се оправи тоя пухльо и да я накара да си седне на задника, за да не излага институцията, ти искаш държавата да управлява! Айде, чупка!
  • 28 гларус кръстоносец

    17 3 Отговор

    До коментар #25 от "Само питам":

    Да работил съм и съм живял в тази България, за която ти само си чувал и чел в сдухани неолиберални фантазии накиснати в омекотител . А умението да пропагандираш собствени принципи е функция на интелекта ,ама не си напъвай бинарното мислене по просто е твоето -Който не е съгласен с мен е руска подлога и путлераст и т.н. По същество начина ти на мислене е много близък до този на руски крепостник от средата на 18 век. Надживял си си времето така че у ирай да не цапаш родината поне като тор ще свършиш работа

    Коментиран от #33, #35

  • 29 Баааси наглеците

    15 2 Отговор
    Шо за лицемерие? Утре ердоган ще се обяви за президент на всички от бившата османска империя и ЕП И САЩ ще го признаят, за да се отърват от него. Ние в какъвбсъюз сме влезли бе хора? Това е някакъв див юдейски демократичен фашизъм изпълнен с ценности.
  • 30 Хасан

    13 1 Отговор
    Как така?а гласа народен?а демокрацията?изборите?..
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Франц Кафка

    1 10 Отговор
    Защо никой не казва , че парламента на Венецуела обяви Мадуро за нелегитимен ?
    И според Конституцията , неговите отговорности поема временно председателя на парламента .
    В случая , признаването на новият президент на Венецуела от половината свят е напълно законно .
    А това , че Мадуро през 2017 година разпусна парламента въпреки законите и Конституцията и назначи послушници и така извърши преврат ,мълчат чебурашките !

    Коментиран от #39

  • 33 гост

    1 7 Отговор

    До коментар #28 от "гларус кръстоносец":

    Именно това е проблема , България няма да се оправи докато не измрат всички дърти комунистически русофилски подлоги !!!

    Коментиран от #36

  • 34 NikNay

    10 0 Отговор
    Това е чиста проба перверзия - и после имайте довери на ЕС.
  • 35 А бе

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "гларус кръстоносец":

    Що се занимаваш с това миризливо...? Я си го тури на оная работа.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Borislav Popov

    7 0 Отговор
    ЕП си вкарва автогол като признава един самозванец за президент ! Отваря се прецедент при който ако утре Льо Пен се провъзгласи за президент съответно могат да признаят и нея и да обявят макарона за нелигитимен !
  • 38 Borislav Popov

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "....":

    Ами че те нали го избраха ! Казва се г-н Методиев.
  • 39 Borislav Popov

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Франц Кафка":

    При Импийчмънт на президента властта поема вицепрезидента - на председателя на народното събрание. Щото иначе може да вземе властта и чистачката в парламента !

    Коментиран от #44

  • 40 Borislav Popov

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Само питам":

    Братчет , а ти да не си координатор на герб у некое село - а ????
  • 41 Велин

    10 1 Отговор
    Абе какво стана с Пучдемон-а !?!?!? Нали и той обяви независима Каталуня!? Че то като членове на СИВ сякаш имахме повече права!?!? До къде я докарахме!?!? България може да спести тази година едни 80-100 млн лева от избори!!! Само ЕП трябва един път да "обяви" българските евродепутати и втори път да ни изпрати списъците с кметове, кметски наместници, общински съветници! Така "милите" ни политици ще имат повече втеме за "законотворчество". Е те тогава без съмнение ще се " оправим". Да, ама не!!! Колкото и да се напъваме петрол не откриваме. За какъв сме им тогава!? Май за "к'ъв да е"!
  • 42 А РУССИЯ ЩЕ ПРИЗНАЕ ЮГОСЛАВИЯ !

    2 0 Отговор
    После МОЛДОВА, БЕЛАРУСЬ, УСРАИНА, ЛИТВА, ЛАТВИЯ, ЕСТОНИЯ, и АЗЪРБАЙДЖАН. Щом за САЩ може и за СССР ще може ! Триковете свъ.шиха - Живота е Сурав и Курав ! Не чакай от никого ДОБРО ! Ако не ЯДЕЖ теб ще ИЗЯДЪТ ! Закона на джунглата е в сила !
  • 43 Ако не е.еш, теб ще те е.ът !

    0 0 Отговор
    Що ? Не вярваш ли ? Погледни се отзад , влажно е , нали ! Те затова става дума !
  • 44 Франц Кафка

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "Borislav Popov":

    За САЩ ли говориш , защото Конституцията на Венецуела е друга :)))
  • 45 Наблюдател

    0 2 Отговор
    Единствено руската подлога Пирински е гласувала против!
  • 46 Дейвид Черни

    2 0 Отговор
    Моги Моги, "красавице ненагледна"!
    Навярно Мадуро иска да му седнеш на ....
    Чудят се тия клаасни евпопейски кифли за какво да се съберат и какви проблеми да разискват.
    Започнаха като Рижавия да гледат все в чуждата паница.