Отидете към основна версия

3 313 13

Франция симулира ядрен удар за възпиране

  • франция-
  • ядрен удар-
  • атомна бомба

Париж е обезпокоен от напрежението между Вашингтон и Москва в сферата на сигурността

Снимки: Shutterstock

Франция проведе необичайна симулация на ядрен удар за възпиране, обявиха от Париж, цитирани от Reuters.

Военните учения са проведени дни след потвърждението на САЩ, че напускат Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват с Русия. Москва също обяви, че се оттегля от договора.

11-часовата мисия, включваща и зареждане с гориво, изпита всички фази на нападателна операция, в които участваха бойни самолети "Рафал".

"Тези реални удари са планирани в живота на оръжейната система. Те се провеждат в сравнително редовни интервали, но остават редки, защото е изстреляна истинска ракета без бойна глава", обяви говорител на Военновъздушните сили на Франция.

Представителят на армията не съобщи кога е проведено изпитанието. Париж също така отказва да разкрие колко често се провеждат такива учения.

Париж е обезпокоен от напрежението между Вашингтон и Москва в сферата на сигурността, от ядрената програма на КНДР и ракетните възможности на Иран.

Франция харчи по 3,5 милиарда евро на година за поддържане на ядрените си запаси. Планира да модернизира ядрените си възможности с 5 милиарда евро на година.

Страната прекратява изпитанията на ядрени оръжия през 1996 г., след като тест в южната част на Тихия океан предизвика недоволство по света. Оттогава спазва Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Ядрените сили модернизират арсеналите

    Световните ядрени сили продължават да модернизират и да развиват ядрените си арсенали, но има малък спад на броя на ядрените бойни глави, съобщи Между ...
    17.06.2019
    2 144
    12
  • Френски изтребители с удари в Чад

    Френски изтребители са поразили позиции в Северен Чад, съобщи France 24. Акцията е била проведена в синхрон с местни военни. Нападната е била групи ...
    04.02.2019
    2 585
    23
  • САЩ трупат нови ядрени бомби

    В щата Тексас е започнало производството на ядрени бойни глави с малка мощност W76-2. За това съобщи Business Insider като се позовава на националното ...
    29.01.2019
    5 580
    34
  • Франция иска свръхзвукови оръжия

    Франция иска да се сдобие със свръхзвукови оръжия, пише "Фигаро". Министърът на отбраната Флоранс Парли дори обеща първият тест да бъде извъ ...
    28.01.2019
    3 064
    32
Новини по държави: