Отидете към основна версия

2 049 11

„Ислямска държава“ ще продължи да бъде в мислите на САЩ

  • ислямска държава-
  • сащ-
  • сирия-
  • майк помпео-
  • операции-
  • терористи

Джихадистката групировка продължава да е заплаха, призна Помпео

Снимка: БГНЕС/ EPA

САЩ ще продължат да ръководят борбата срещу групировката "Ислямска държава" въпреки изтеглянето си от Сирия, увери американският държавен секретар Майк Помпео, цитиран от Франс прес, при откриването във Вашингтон на среща на международната антиджихадистка коалиция.

С почти пълния териториален разгром на ИД в Ирак и Сирия естеството на битката е напът да се промени, отбеляза той пред представители на 74-те страни и петте многонационални организации, участващи в коалицията. Занапред борбата ни няма да бъде непременно и на първо място с военен характер. Поради това обявеното от президента Тръмп изтегляне на американските войници не означава край на американското участие в борбата, подчерта той.

Изненадващо огласеното от Доналд Тръмп през декември изтегляне на американските сили от Сирия поставиха съюзниците на САЩ пред множество проблеми. За да оправдае изтеглянето, Тръмп най-напред заяви, че ИД е победена, но това прибързано изявление беше поставено под съмнение от всички страни.

Джихадистката групировка "Ислямска държава" продължава да е заплаха, призна Помпео и призова коалицията да "препотвърди набелязаната цел за окончателен разгром" на джихадистката групировка, която в последните години извърши кървави атентати в Европа, организирани от бившите ѝ укрепления в Сирия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини