Last news in Fakti

30 Януари, 2019 11:30 3 924 13

"Ислямска държава" загуби 99,5% от територията си в Сирия

  • сирия-
  • ислямска държава-
  • сащ-
  • башар асад

Повече от 1200 терористи са били убити от началото на офанзивата на САЩ

"Ислямска държава" загуби 99,5% от територията си в Сирия - 1

Групировката "Ислямска държава" загуби 99,5% от територията си в Сирия. Тя вече е върната на сирийския народ. В рамките на седмици, вече 100% от нея ще е техните ръце. Това обяви американският военен министър Патрик Шанахан, цитиран от Анадолската агенция.

Той направи изявлението в Пентагона, по време на обсъждането на изтеглянето на американските войски от Сирия. Припомняме, че миналата година президентът Доналд Тръмп го обяви и вече бившият министър на отбраната Джеймс Матис подписа указа, преди да напусне поста си.

Оттеглянето на военнослужещите, наброяващи повече от 2 хиляди души, може да отнеме от 60 до 100 дни.

По данни на Шанахан, групировката вече не е способна да управлява територии в страната, финансовото ѝ положение също не е добро.

Някога простиращият се на огромни територии "халифат" на терористичната групировката е бил ограничен до джоб от 4 квадратни километра територия в източната част на Сирия. Това обяви по-рано високопоставен кюрдски командир.

С подкрепата на оглавяваната от САЩ военна коалиция, Сирийските демократични сили (СДС) са в последните етапи от настъплението, започнало преди повече от 4 месеца срещу последния бастион на терористите.

Според Сирийския център за наблюдение на човешките права повече от 1200 терористи и около 600 бойци на СДС са били убити от началото на офанзивата на 10 септември.

Допълва се, че над 400 цивилни също са загинали, като много от тях са убити при въздушни удари на международната коалиция.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФАКТ

    35 6 Отговор
    Откакто се намеси Русия-факт! Докато при войната на САЩ със ИД-ислямистите постоянно увеличаваха територията си-факт!!!

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ххааххааааахххххааа

    22 3 Отговор
    Соросоидна тишина-лоши новини за амерските подлоги.
  • 4 Kcaniba

    23 5 Отговор
    фащ... 1500 терориста....6 години ...коалиция...
    Русия изби за 2 годин9и 150 000 терориста!!!
    въпрпосните 0,5% сирийдска територия , останала на терористите, е където са амерските бази!!!!
  • 5 Диди

    4 17 Отговор

    До коментар #1 от "ФАКТ":

    ИД си примести територията в Русия.

    Коментиран от #7

  • 6 Насран русофил

    3 8 Отговор
    Ей ся жа са оплача на чичко ердоган
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Мастара

    6 5 Отговор
    То, добре, че беше офанзивата на САЩ и СДС /сирийското, не българското /. Ами, закръгляйте на 100% и да почват народните веселия. Пък, и нашите строителни фирми, могат да 'ударят едно рамо', по възстановяването. И ний да 'са облажим'. Нали сме коалиция.

    Коментиран от #11

  • 9 Tupite kravari

    21 4 Отговор
    Докато ФАЩ финансираха Идил,Путин ги мачкаше! Слава на Русия,единствената надежда за мир в света!

    Коментиран от #13

  • 10 Borislav Popov

    16 4 Отговор
    Тия пак си приписват заслуги . Също като при ВСВ.

    Коментиран от #12

  • 11 Borislav Popov

    14 0 Отговор

    До коментар #8 от "Мастара":

    Нали вече се облажихме с оръжието дето продавахме на талибаните.
  • 12 Симо

    11 1 Отговор

    До коментар #10 от "Borislav Popov":

    Каква офанзива на САЩ видяна тези бе. САЩ обучаващи, въоръжаване и логистични поддържаше именно Ал Каида, Тахрир ас Шрам, ИДИЛ , Джебхат ан Нусра и всякакви ислямски фанатици , сега се оказва че се борели с тях. Как точно? Преди руснаците да дойдат САЩ 3 години се сражаваха с ИДИЛ, а територията заета от ИДИЛ непрекъснато се увеличаваше. Сега ИДИЛ разполага с 0.5 % от територията която владееше. И това е заслуга на Русия , а не на САЩ. ТЕ САМО ПРЕЧЕХА.
  • 13 ариец

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Tupite kravari":

    Благодаря ти за краткото изчерпателно мнение,дано всеки разбере истината,само ще допълня това,че две години сащ мятаха бомби в пустошта и вдигаха прахуляци като казваха,че водят война,пък джихадистите се вихриха накъдето си искат безнаказано поглъщаха територии и крадяха петрола,но руснаците ги почнаха за месеци ги изпометоха и пресякоха кяра им,натикаха ги у миша дупка,останаха няколко трудни жилищни района,където не може без цивилни жертви за съжаление,после американците почнаха да се пишат победители...по добре да не бяха се мяркали там!