Отидете към основна версия

2 618 23

Аферата „Скрипал“: Има трети руски агент!

  • сергей скрипал-
  • трети-
  • великобритания-
  • русия-
  • новичок-
  • агент-
  • сергей федотов

Той е внесъл отровния газ

Снимка: БГНЕС/ EPA

Трети руски агент, за който се смята, че може би е замесен в отравянето с газ "Новичок" в Солсбъри, може би все още се намира във Великобритания, пише британският вестник "Телеграф".

Руският военен, който влязъл на Острова с името Сергей Федотов, е кацнал в един и същи ден с двамата други мъже, обвинени за нападението срещу Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия- Александър Петров и Руслан Боширов. Федотов имал билет за същия полет, както и другите двама агенти, но в последния момент си взел чекирания багаж от самолета, твърди изданието.

Според документи, Федотов е 45-годишен и използва фалшив паспорт, подобен на този на Петров и Боширов. По-късно двамата бяха идентифицирани като офицери от руското военно разузнаване ГРУ Александър Мишкин и Анатолий Чепига. Засега истинската самоличност на Сергей Федотов остава неясна, както и ролята му в отравянето на Скрипал, пише "Телеграф". Според една от теориите, той е внесъл отровния газ. Според друга, е бил разузнавателен авангард на Мишкин и Чепига.

Федотов и преди е пътувал до Великобритания – през март 2016 и през март 2017, според руското издание "Фонтанка". На негово име обаче няма регистрирани имоти, превозни средства или телефонен номер в Русия, нито профил в социалните мрежи, пише още "Фонтанка".

Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени с нервнопаралитичното вещество "Новичок" през март миналата година в британския град Солсбъри. По-късно други двама граждани пострадаха, а жена почина. Европейският съюз наложи санкции на двамата офицери от ГРУ и на други служители от разузнаването за използване на химическо оръжие през януари, предаде БНТ.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: