Отидете към основна версия

5 049 4

Гърция готова да блокира Македония

  • гърция-
  • кириакос мицотакис-
  • македония

Лидерът на опозицията готов да използва вето за европейското членство на страната

Снимка: БГНЕС/EPA

Македония трябва да знае, че ще се изправи срещу Гърция, ако продължи да действа, подкопавайки националните ни интереси. Това заяви лидерът на опозиционната гръцка партия „Нова демокрация“ Кириакос Мицотакис, цитиран от Катимерини.

През миналата седмица гръцкото правителство ратифицира споразумението за смяната на името на Македония и даде съгласие страната да влезе в НАТО. Мицотакис заяви, че е готов да използва правото на вето за членството на Макеодния в ЕС.

„Ако гражданите ми гласуват доверие като следващ премиер, аз ще наложа нашето право на вето за процеса по европейско присъединяване на македонската държава. Аз смятам, че последните събития не са в услуга на нашите национални интереси. От първия момент премиерът Алексис Ципрас искаше да реши този въпрос. Не знам как той може да вярва, че наистина има полза от подобна инициатива“, заяви Мицотакис.

Според него премиерът се е отдалечил от националната политика. Той е проявил съгласие по въпроси, по които бивши премиери не са били съгласни.

Мицотакис заяви, че депутатите, които са подкрепили споразумението, вероятно са го направили в замяна на министерство или друга награда.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: