Отидете към основна версия

4 016 41

Гебрев: Не знам идвал ли е агент на ГРУ, но едва не умрях

  • емилиян гебрев-
  • българия-
  • русия-
  • агент-
  • отравяне-
  • гру

Бизнесменът е сигурен, че е бил отровен

Снимка: БГНЕС

Дали някой агент на ГРУ е идвал или не – не знам. Но аз едва не умрях. Това заяви българският бизнесмен Емилиян Гебрев в интервю за британското издание „Гардиън“.

Името на българския бизнесмен попадна в световните емисии, след като се появи информация, че може да е станал мишена на руските служби. Сайтът „Белингкат“ идентифицира агент на руското разузнаване – Денис Сергеев, който е посетил България през 2015 година. По това време Гебрев се разболява мистериозно и изпада в кома. Подобно на другите двама агенти, отишли в Солсбъри, Денис Сергеев е пътувал с фалшива самоличност.

Британският вестник разказва, че негов екип е осъществил серия срещи с 65-годишния Гебрев в София. Той е убеден, че е бил отровен, но няма идея как е възможно да е на прицел на ГРУ. „В това няма смисъл. Дали агент на ГРУ е бил тук или не, не знам. Но едва не умрях", разказва българинът.

Твърди, че не забелязал нищо подозрително в часовете и дните преди момента, в който усетил симптомите. Така или иначе не обръщал много внимание на каквото и да било, тъй като жена му починала месец по-рано. На 27 април, след като „работил като хлебарка" в офиса си, без да е закусвал или обядвал, отишъл на вечеря с двама дългогодишни бизнес контакти от Полша в ресторант в София и си поръчал риба. Когато се прибрал, започнали да го сърбят очите. Следващата сутрин шофьорът му му купил капки, но положението се влошило. Той настоявал да отиде на предстояща вечеря по работа с други контакти от Полша и с двама руски граждани. По време на вечерята обаче със зрението му започнали да се случват странни неща, после започнало повръщането и състоянието му рязко се влошило, пише "Дневник".

След като дошъл в съзнание, му било казано, че синът му и директор на една от компаниите му също са били отровени и са изпаднали в кома. Тъй като нямало големи възможности за тестове в болницата, където бил приет, поръчал да ги направи финландска лаборатория, която е едва от двете лицензирани за тази дейност в Европа и установила наличие на органофосфати. Самият бизнесмен твърди, че опитът да бъде отстранен може да е свързан с плановете му да придобие дял в оръжейния завод „Дунарит" в Русе. „Тогава започнаха проблемите. Някой не беше особено доволен", смята той. „Гардиън" допълва, че други събеседници обясняват случая като „вътрешнобългарски" спор, в който враговете на Гебрев са потърсили помощ от Русия. Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че се води разследване за опит за убийство. В никакъв случай не говорим, че Гебрев е претърпял хранително отравяне, добави той. Българските служби си сътрудничат с британските, за да се стигне до дъното на този инцидент.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.

Свързани новини