Отидете към основна версия

7 411 31

Дания с крути мерки срещу имиграцията - депортиране вместо интеграция

  • мигранти-
  • дания-
  • закон

Законопроектът, който ще влезе в сила на 1 март, ограничава възможностите за събиране на семейства и намалява помощите за интеграция

Снимка: Shutterstock

Датският парламент прие нов законопроект, който улеснява депортирането. "Искаме да изпратим много ясен сигнал към бежанците, че ако ви бъде разрешено да останете ... това е временно", коментира министърът на имиграцията Ингер Стойберг.

Законопроектът, който ще влезе в сила на 1 март, също ограничава възможностите за събиране на семейства и намалява помощите за интеграция, съобщава Euronews.

"Ние се натъжихме да видим, че Дания участва в европейската надпревара към дъното, когато става въпрос за ограничаване на правата на търсещите убежище и бежанците", коментира Кристиан Фрайс Бах от Датския съвет за бежанците.

Законопроектът поставя акцент върху "временния" статут на разрешенията за пребиваване, които се дават на бежанците, като казва, че те трябва да бъдат изпратени у дома, когато е възможно.

Разрешителните за бежанци следва да бъдат прекратени, "когато е възможно, освен ако не са в пряк конфликт с международните задължения на Дания", се казва oще в текста.

"Бежанците, които са получили убежище в Дания, не трябва да живеят в постоянна несигурност и да се тревожат за загубата на разрешение за пребиваване. Престоят им в Дания трябва да бъде безопасен и достоен, за да могат те да изградят основата за светло бъдеще за себе си и децата си, без значение дали това бъдеще може да бъде в Дания или в тяхната страна", обяснява Кристиан Бах.

По-строгите правила за процеса на събиране на семейството в Дания ще попречи на бежанците да се завърнат към нормален в семеен живот, допълва той.

"Също така би лишил бежанците от техните основни човешки права да се съберат отново с членовете на техните семейства, като често те са във военна зона. Хората в такива трудни ситуации не трябва да бъдат принуждавани и отделяни от своите близки", коментира Бах.

Агенцията на ООН за бежанците повтаря няколко коментара, направени от Датския съвет за бежанци, като заявява, че акцентът върху временното пребиваване не трябва да се използва за оказване на натиск върху несигурността за живота на бежанците.

"Такава несигурност може да бъде в ущърб на способността на бежанците да водят нормален живот и да се адаптират към датското общество", обяснява Хенрик Нордентофт - регионален представител на ВКБООН за Северна Европа.

Акцентът върху временното пребиваване също "не може да промени факта, че международният бежански режим, включително Конвенцията за бежанците от 1951 г., регламентира подробно кога може да бъде прекратен статутът на бежанец", коментира той.

Законопроектът е последният от по-строгите ограничения, наложени на чуждестранни граждани в Дания.

През декември местният парламент прие законопроект, с който могат да се изпращат на необитаем остров чужди граждани с криминални досиета.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Мигранти щурмуваха Великобритания

    Стотина мигранти се промъкнаха незаконно на пристанището във френския град Кале, основен транзитен пункт към Великобритания. От тях петдесетина усп ...
    03.03.2019
    25 456
    39
  • Мигранти оцеляха на -22 градуса

    Седем мигранти, укрили се в хладилен камион с включена система на минус 22 градуса, бяха открити от сръбските митничари на излизане от граничния пункт ...
    12.02.2019
    2 470
    4
  • Мигранти изнасилиха две непълнолетни момичета

    Във финландския град Оулу са регистрирани нови случаи на изнасилване на непълнолетни от мигранти, съобщават от местното полицейско управление, цитиран ...
    12.02.2019
    14 682
    62
  • Гръцки острови на бунт срещу мигрантите

    Жителите на два източноегейски острова – Самос и Лесбос, където са изградени приемни центрове за мигранти без документи, планират тази седмица д ...
    02.02.2019
    3 423
    15
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания