Отидете към основна версия

1 469 5

Намериха начин да блокират извънредното положение на Тръмп

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • стена-
  • мексико

Камарата на представителите одобри резолюция, която блокира възможността Тръмп да получи финансиране за гранична стена с Мексико

Снимки: БГНЕС/EPA

Камарата на представителите на САЩ одобри резолюция, която блокира възможността американският президент Доналд Тръмп да получи финансиране за гранична стена с Мексико чрез обявяването на национална извънредно положение.

Резолюцията, която сега трябва да отиде в контролирания от републиканците Сенат, беше приета от контролираната от демократите камара с разлика от 245-182. 13 републиканци се присъединиха към позицията на демократите - против извънредното положение, наложено от Тръмп, за да вземе 5,7 млрд. долара от федералния бюджет за строеж на стена по границата с Мексико.

Конгресът прие държавен бюджет на 14 февруари, който включваше 1 375 милиарда долара за изграждане на около 55 мили от стената.

Президентът на САЩ моментално заплаши, че ще наложи вето върху резолюцията, ако тя премине както в парламента, така и в Сената, където перспективите да мине са несигурни.

След като не успя да осигури парите за граничната стена от Конгреса, Тръмп обяви извънредно положение на 15 февруари, което щеше да му позволи да намери финансиране от други източници, предимно от бюджета на Пентагона за военни строителни проекти.

Тръмп подписа декларация за извънредно положение, уверявайки, че ще получи парите, които желае. Той твърди, че властта да направи това произтича от Закона за въвеждане на извънредно положение от 1976 година. Той обаче предвижда също така Конгресът да анулира това, но с квалифицирано мнозинство - правомощие, което законодателната власт никога преди не е използвала.

Сенатът трябва да разгледа резолюцията през следващите 18 дни, като републиканците се радват на мнозинство от четирима сенатори в горната камара на Конгреса. Дори и Сенатът да приеме резолюцията, сигурно е, че Тръмп ще наложи вето върху нея и изглежда нито една от двете камари няма мнозинство от две трети, необходими за отмяна на неговото вето.

"Не става въпрос за границата, става въпрос за Конституцията", каза председателят на Камарата на представителите и лидер на демократите Нанси Пелоси.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини