Отидете към основна версия

3 643 13

Пияният руски капитан остава в ареста

  • пусан-
  • кораб-
  • юна корея

Kорабът "Сийгранд" се вряза в участък между две мостови подпори в южнокорейския град Пусан

Снимка: Shutterstock

Съд в южнокорейския град Пусан продължи срока на задържане под стража на капитана на руския кораб "Сийгранд", който на 28 февруари се вряза в мост на пристанището, съобщи днес руският консул в града, цитиран от ТАСС.

Консулът обясни, че срокът на задържане в предварителен арест в този случай не може да надхвърля 10 дни. След изтичането им материалите се предават на прокуратурата за проверка и повдигане на обвинение.

В противен случай арестуваният бива освобождаван незабавно. След като получи материалите, прокурорът има право да определи нов 10-дневен срок за задържане под стража, с възможност за продължаването му за още 10 дни, за да вземе процесуално решение.

В четвъртък руският кораб "Сийгранд" с водоизместимост 6 хиляди тона се вряза в участък между две мостови подпори, повреди моста и направи дупка с размери пет на пет метра. Преди това, отдалечавайки се от пристана, корабът проби закотвена наблизо яхта. Няма пострадали.

Екипажът от 15 руснаци е задържан.

След сблъсъка на кораба в моста южнокорейски медии съобщиха, че концентрацията на алкохол в кръвта на капитана е била 0,086 промила, при разрешено ниво от 0,03 промила. Следствието трябва да установи дали той е управлявал кораба сам или е бил прехвърлил управлението на член на екипажа.

Не е ясно и защо корабът се е движил към моста при положение, че е трябвало да плава в обратна посока. Според пристанищните власти 40 минути преди сблъсъка "Сийгранд" е пробил круизен кораб.

По данни на морската полиция руският кораб е пристигнал в Пусан в сряда сутринта с товар от 1495 тона железни тръби. В четвъртък се отправил за Владивосток, натоварен с 1415 тона стоманени пружини.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: