Отидете към основна версия

2 103 14

Руска финансова схема е свързана с принц Чарлз

  • великобритания-
  • русия-
  • принц чарлз-
  • организация-
  • офшорка-
  • схема

Мащабна схема със 70 офшорни компании

Снимка: БГНЕС/ EPA

Благотворителна организация, ръководена от принц Чарлз, е получила дарения от офшорна компания, която е била използвана за прехвърляне на огромни суми пари в брой от Русия в рамките на схема, която е обект на разследване, разкриват британският вестник „Гардиън“ и Би Би Си.

Изчислява се, че приблизително 4,6 милиарда долара са изпратени към Европа и Съединените щати посредством ръководена от руснаци схема чрез 70 офшорни компании със сметки в Литва. Подробностите за схемата стават известни от около 1,3 милиона банкови трансакции, достъп до които са получили консорциум от източноевропейски разследващи журналисти /OCCRP/ и литовския сайт 15min.lt.

Не се твърди със сигурност, че крайните получатели са знаели кой е оригиналният източник на парите, които са пристигали по замаскирани пътища. Документите обаче показват, че „мръсни пари“ и законни преводи вероятно са смесени, което прави невъзможно проследяването на оригиналния източник, преди да преминат през транзитни компаниите в глобалната банкова система. Парите в брой след това са били законно използвани за плащания за частни самолети, яхти, луксозни имоти, почивки, футболни билети и такси за най-елитните английски частни училища.

Във фокуса на разследването е руската инвестиционната банка „Тройка Диалог“, която от 2012 година е част от „Сбербанк“. От наличната кореспонденция става ясно, че мениджъри от „Тройка Диалог“ са прехвърляли нелегално средства в продължение на 8 години, като се започне от 2004 година. Шеф на банката по това време е Рубен Варданян, арменски финансист в близки отношения с Владимир Путин, приятел с видни личности и членове на британското кралско семейство, съобщи БНР.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Русия е разкрила стотици шпиони

    Чуждестранни разузнавателни агенции засилват дейността си в Русия. Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от РИА Новости. Путин говор ...
    07.03.2019
    2 451
    26
  • Руски военни кораби край Великобритания

    Група руски военни кораби преминават през Ламанша, съобщи The Telegraph. Британски разрушител следи преминаването на руските кораби. По-рано прессл ...
    06.03.2019
    9 342
    46
Новини по държави: