Last news in Fakti

5 Март, 2019 15:30 2 100 14

Руска финансова схема е свързана с принц Чарлз

  • великобритания-
  • русия-
  • принц чарлз-
  • организация-
  • офшорка-
  • схема

Мащабна схема със 70 офшорни компании

Руска финансова схема е свързана с принц Чарлз - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Благотворителна организация, ръководена от принц Чарлз, е получила дарения от офшорна компания, която е била използвана за прехвърляне на огромни суми пари в брой от Русия в рамките на схема, която е обект на разследване, разкриват британският вестник „Гардиън“ и Би Би Си.

Изчислява се, че приблизително 4,6 милиарда долара са изпратени към Европа и Съединените щати посредством ръководена от руснаци схема чрез 70 офшорни компании със сметки в Литва. Подробностите за схемата стават известни от около 1,3 милиона банкови трансакции, достъп до които са получили консорциум от източноевропейски разследващи журналисти /OCCRP/ и литовския сайт 15min.lt.

Не се твърди със сигурност, че крайните получатели са знаели кой е оригиналният източник на парите, които са пристигали по замаскирани пътища. Документите обаче показват, че „мръсни пари“ и законни преводи вероятно са смесени, което прави невъзможно проследяването на оригиналния източник, преди да преминат през транзитни компаниите в глобалната банкова система. Парите в брой след това са били законно използвани за плащания за частни самолети, яхти, луксозни имоти, почивки, футболни билети и такси за най-елитните английски частни училища.

Във фокуса на разследването е руската инвестиционната банка „Тройка Диалог“, която от 2012 година е част от „Сбербанк“. От наличната кореспонденция става ясно, че мениджъри от „Тройка Диалог“ са прехвърляли нелегално средства в продължение на 8 години, като се започне от 2004 година. Шеф на банката по това време е Рубен Варданян, арменски финансист в близки отношения с Владимир Путин, приятел с видни личности и членове на британското кралско семейство, съобщи БНР.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тошко

    13 1 Отговор
    Ха сега арменецао е по-хитър от евреино!!! Хахахаааа!
  • 2 СССРБарета

    26 12 Отговор
    Русия е най-мощната военна държава в света и най-голямата държава в света Това автоматично води до извода че е и реално най-богатата! Богатството се измерва в реални територии и полезни изкопаеми в тях а не в кухи празни хартийки! От 2018 година Русия е на първо място в света по добив на злато! Джендърите още тайничко се надяват че Русия може да фалира но това на практика е невъзможно

    Коментиран от #7, #9, #12, #13

  • 3 Borislav Popov

    7 5 Отговор
    Чифути сър, навсякъде чифути.
  • 4 Милиционерът плаща на НСР да го харесват

    8 7 Отговор
    Шеф на банката по това време е Рубен Варданян, арменски финансист в близки отношения с Владимир Путин, приятел с видни личности и членове на британското кралско семейство, съобщи БНР.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Пешо

    14 2 Отговор
    Празни драсканици. Пак без доказателства.
  • 7 Бесен Язовец

    7 6 Отговор

    До коментар #2 от "СССРБарета":

    Тойту Сесесере и то беше богато, аме се разпадна.
  • 8 Kcaniba

    13 4 Отговор
    Западните колонизатори мразят Русия, защото благата и не са в джоба им!!!
    За това е и цялата тази медийна русофобия!!
    Въпрос: какво хващат нащите русофоби от цялата работа!???
    ;)

    Коментиран от #11

  • 9 Гост

    4 7 Отговор

    До коментар #2 от "СССРБарета":

    И на 50-то място по БВП!
  • 10 Факт

    14 2 Отговор
    Тия братушките държът целият свят за гърлото бееее-то президент на САЩ си избират-то принца на Великобритания го държът на каишка..--абе корави играчи са братушките-евала им.
  • 11 Дада

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Kcaniba":

    От трите най. Най.Като кой е по по най.
  • 12 Джони

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "СССРБарета":

    Заблуждаваш се зомби. На първо място по злато са ЮАР. По военно отношение на първо място далече напред са Сащ. Центъра на военната индустрия, технологиите, Ноу хау са били и са САЩ. Да не коментираме факта, че няма нито една или няколко държави които да имат самолетоносачи колкото са на щатите над 20. По официална информация Русия изпитва остра нужда от внос на западни технологии и ноу-хау. Така, че повече чети и по малко гледай руски военни анимационни филми.
  • 13 Borisl@v Popov

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "СССРБарета":

    И като се събуди, краката ти отвити и Махмуд тъкмо се празни върху лицето ти.

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: