Отидете към основна версия

2 297 13

Похвалиха България за стената на границата с Турция

  • българия-
  • стена-
  • турция

Манфред Вебер заяви, че ще прекрати преговорите за членство на Турция в ЕС

Снимка: БГНЕС/EPA

Водещият кандидат на Европейската народна партия Манфред Вебер за председател на Еврокомисията похвали днес България за оградата по границата с Турция, съобщи БНР.

В южногерманския град Пасау, по време на традиционните остри политически речи в края на карнавала, Манфред Вебер даде оградата по българо-турската граница като добър пример за борба с нелегалната миграция. И бе бурно аплодиран.

„Тази ограда не е хубава, никой не бива да си мисли, че искам нови стени в Европа. Но тази ограда е построена със съгласието на турските власти и с една единствена цел - през тази граница да преминават само онези, които нашите европейски власти и нашата европейска гранична охрана реши, а не мафията и каналджиите!“, обяви Вебер, който е лидер на групата на ЕНП в Европейския парламент.

„Политиците, които взимат такива решения, трябва да бъдат подкрепени, а не критикувани!“, категоричен бе баварският политик, който миналото лято придружи премиера Бойко Борисов на инспекция по българо-турската граница.

За успокоение на консервативните и дори националистически настроените традиционни избиратели на ХСС Манфред Вебер обеща да прекрати преговори за членство на Турция в ЕС.

„Всички искаме добри отношения с Турция, но нека да е ясно - ако аз стана председател на ЕК, ще инструктирам централата в Брюксел да прекрати преговорите с Турция по присъединяването към ЕС. Турция не може да стане член на ЕС, нека това да е ясно“, каза Вебер.

Ясно бе и посланието му към унгарския премиер Виктор Орбан и неговата управляваща партия „Фидес“. Вебер, който е смятан за близък политически съмишленик на Орбан, е на път да оттегли подкрепата си заради кампания в Унгария срещу ЕК.

„Сигналите, които идват от Виктор Орбан и партията му не са окуражаващи“, призна Вебер пред очакваното на 20 март гласуване за изключването на „Фидес“ от ЕНП.

„Очакваме Виктор Орбан и партията му „Фидес“ да се извинят за щетите, които нанесоха на ЕНП. И най-вече, очакваме въпросът с университетите да бъде решен. Недопустимо е академичните свободи да бъдат атакувани в Европа. Унгария е на ход!“

Водещият кандидат на ЕНП за евроизборите допълни в речта си, че Европа е застрашена от националисти и популисти и вотът през май е от ключово значение за бъдещето на ЕС.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Турция не може да е член на ЕС

    Турция не може да стане член на ЕС. Това заяви основният кандидат председател на ЕК на Европейската народна партия Манфред Вебер, цитиран от ДПА. Т ...
    06.03.2019
    4 505
    21
  • Сериозно напрежение между Турция и Германия

    Турция отне правата за работа на трима германски журналисти в страната. Това предизвика сериозно напрежение между двете страни, съобщава БГНЕС. Външно ...
    05.03.2019
    10 025
    33
Новини по държави: