Отидете към основна версия

2 091 22

Тръмп иска повече пари за американските бази

  • сащ-
  • бази-
  • доналд тръмп

Той настоява страните да поемат разходите за базите на тяхна територия

Снимка: БГНЕС/EPA

Американският президент Доналд Тръмп възнамерява да поиска повече средства от държавите – съюзници на САЩ, съобщи The Washington Post.

Президентът смята да поиска от страните заплащането на всички разходи за поддържането на нормално състояние на американските бази в чужбина. В това число влиза поддръжката на техниката и заплатите на военните. В същото време държавата ще трябва да заплати още 50% от тази сума.

В резултат на това страните ще трябва да плащат на САЩ около 5 пъти повече от колкото в момента. При одобрение на плана, той ще засегне основно Германия, Япония и Южна Корея.

Новият план вече официално е бил обсъден с поне една държава. Тръмп многократно е твърдял, че страните от НАТО не покриват задълженията си за разходи за отбрана.

Страните – съюзници вече се ангажираха, че до няколко години ще отделят по 2% от своя БВП за отбрана.

Южна Корея вече се възпротиви на новите планове на САЩ. Страната вече се е съгласила да плати сума с 8.2% по-висока от тази от предната година.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Тръмп иска повече разходи за отбрана

    Американският президент Доналд Тръмп планира да поиска от Конгреса да намали разходите, които не са свързани с отбрана, с 5%, съобщи Fox News. Идея ...
    11.03.2019
    1 017
    6
  • САЩ готвят мощна армия за Русия и Китай

    САЩ планират да реформират въоръжените си сили, заради нарастващия потенциал на Русия и Китай. Това обяви директорът на Центъра за подобряване на бойн ...
    08.03.2019
    13 342
    83