11 Март, 2019 12:15 2 073 22

Тръмп иска повече пари за американските бази

  • сащ-
  • бази-
  • доналд тръмп

Той настоява страните да поемат разходите за базите на тяхна територия

Тръмп иска повече пари за американските бази - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Американският президент Доналд Тръмп възнамерява да поиска повече средства от държавите – съюзници на САЩ, съобщи The Washington Post.

Президентът смята да поиска от страните заплащането на всички разходи за поддържането на нормално състояние на американските бази в чужбина. В това число влиза поддръжката на техниката и заплатите на военните. В същото време държавата ще трябва да заплати още 50% от тази сума.

В резултат на това страните ще трябва да плащат на САЩ около 5 пъти повече от колкото в момента. При одобрение на плана, той ще засегне основно Германия, Япония и Южна Корея.

Новият план вече официално е бил обсъден с поне една държава. Тръмп многократно е твърдял, че страните от НАТО не покриват задълженията си за разходи за отбрана.

Страните – съюзници вече се ангажираха, че до няколко години ще отделят по 2% от своя БВП за отбрана.

Южна Корея вече се възпротиви на новите планове на САЩ. Страната вече се е съгласила да плати сума с 8.2% по-висока от тази от предната година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БКП ТВ HD

    29 1 Отговор
    Наще разходи за F-16 - Пари на вятъра!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ****

    36 0 Отговор
    Някой да ви е канил да правите бази,като сте се домъкнали,си поемайте и разходите,то не стига,че наем не плащат,ами да им поемили и разходите.Ей нагла работа са,самозабравят се.
  • 4 Джудже

    30 0 Отговор
    А стига бе! Не стига, че ги даваме за безплатно, а сега и да им плащаме!
  • 5 ПУТИН.В.ВЛАДИМИРОВИЧ

    31 0 Отговор
    Рекетьорът си показва истинската същност, започва да става нагъл. ...а честито на печелившите, не стига че една стотинка не сме взели, за краварските бази ами ще трябва и да си плащаме .ВЪН от БЪЛГАРИЯ хамерките боклуци и с тях всичките им поклонници и национални предатели!
  • 6 onq s konq

    5 26 Отговор
    Някой може ли да предположи КОЙ ПЛАЩА "ДЕЙНОСТТА" НА "ВАГНЕР" В СИРИЯ,след като формированието няма нищо общо със официален Кремъл?А КАКЪВ Е РАЗМЕРА НА ФИНАНСИРАНЕТО?Издръжката за Руските бази за сметка на Сирийското правителство си е "друга бира"...ама не някаква си Халба,а ЦЯЛА БИРЕНА ФАБРИКА:)

    Коментиран от #7, #8, #13

  • 7 ЛЕСЛИКАРУЧКА

    24 0 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Абе катър какво ни баламосваш, какво ни занимаваш с Вагнер? Темата е съвсем различна, а тя е именно как този палячо на който лижеш гъ.....А от сутрин до вечер 24/7 се готви да ни го налузи целия,той тръгнал да ми плещи за Вагнер и Сирия
  • 8 Джудже

    23 0 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Конче, мен не ме ме интересуват Сирия и Русия, а България. Не стига, че ни пробутват военна техника на по-високи цени, а сега и да им плащаме, че безплатно ни ползват земята. Е,, а някой пак да каже, че не сме им колония, и не само ние, а и всички членове на НАТО.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 гер

    14 0 Отговор
    Трилионите дългове друг да ги плаща-Европата е челник в това.
    Война може но далече от Америка иначи дълговете кой ще ги връща.
  • 11 Гост

    20 0 Отговор
    Построяването на бази и свързаните с тях разходи се определят на база договор! Не става така, на някой, нещо му хрумнало! Нямам информация, докато бяхме във Варшавският договор в БГ да е имало военни бази на чужди държави, камо ли пък да сме им плащали разходите за тях.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Пешо

    13 1 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Каква Сирия бълнуваш? Пак бълваш простотии! Не се друсай толкова рано, че съвсем изкуфя. 😂
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Делян

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Дедо Грую":

    Правилно, моя е грешката, при това и двете думи ги знам, но... объркал съм се в бързината. Но това не променя същността на това което исках да кажа.
  • 16 onq s konq

    0 13 Отговор
    Дълбоко съм разочарован,че сте се втренчили в Америка която ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ВЗЕЛА ПАРИ ОТ НИКОЙ ЗА ОХРАНА,а не ви пука как Русия си прибира най-безцеремонно "такса спокойствие",при това съвсем не само от Сирия!Или според вас Русия пази ПО-ДОБРЕ от Америка?Затова и на ВАС -Руски фантазьори ще ви кажа:Видяхме как дере руснака цели 45г българи,затова и си избийте от главите планове за повторни "руски прегръдки" под какъвто и да е предлог!

    Коментиран от #17, #18, #19, #20

  • 17 jforfk

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "onq s konq":

    Преди 20-30 години САЩ си имаше 2 бази във Филипините. И за тях като наем плащаше един милиард долара по цени по това време. Сегашни поне 5 пъти повече. Та не знам какви са управниците на Филипините ама май са много по умни от нашите. А сега САЩ до там нахитряха и нанагляха, че искат да им се плаща затова, че имат бази на територия, която НЕ Е САЩ. Ами който иска бази, извън собствената си територия, да ги наеме и да си плаща!
  • 18 Джудже

    10 1 Отговор

    До коментар #16 от "onq s konq":

    Има една поговорка " боже пази ме от приятели, от врагове сам мога да се пазя". На руснака поне не му плащахме данък окупационни бази, а и аметиканските "пазители" и "освободители" от доста време ни дерат, и определено се справят по-добре. Разбирам, че вярваш в приказки за "руският торбалан", но не всички мислим като пет годишни.
  • 19 Другия с коня

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "onq s konq":

    Тръмп нещо е Объркал Епохите....Студената Война отдавна приключи и ролята им На Страж също....Сега никой няма интерес от война и всяка държава се стреми към подобряване на Икономиката с по-малко военни разходи ....Кой създава и разпалва Конфликти виждаме всички ....Безхитростно разкрити Американски военнопроизводствени Интереси се налагат на по-немощните Икономики....Политика на Извиване на ръце и Търговски Санкции е Неприемлива за Всички...
  • 20 Пфу Хи ЯН

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "onq s konq":

    Устата почна ли да ти гние ,ще гние и то много,ко тровиш тука хората с твоите шизофренични болни монолози ,пиши си ги на тетрадка може после да побликуваш .Тази коментаторска лента не е поле или зала на звезди.Няма ти виждам постояните ти вопли да ти обърнем внимание.Виж са къв си бо***к!
  • 21 Булгар ама истински булгар

    0 0 Отговор
    ИМА ГОЛЯМА РАЗЛИКА М/У ЕС И ФИЛИПИНИТЕ . БЪЛГАРИЯ ГИ КАНИ А ФИЛИПИНИТЕ ГИ КАНЯТ СЪС СДЕЛКА И ПАЗАРЛЪК .
  • 22 незнайко

    0 0 Отговор
    Южна Корея вече се възпротиви на новите планове на САЩ. Страната вече се е съгласила да плати сума с 8.2% по-висока от тази от предната година. ТОВА НЯКОЙ РАЗБРА ЛИ ГО ??? Хем се е възпротивила, хем платила по висока цена !!!