Отидете към основна версия

2 898 6

Ние изпратихме писмата бомби в Лондон и Глазгоу!

  • писма-
  • бомби-
  • лондон-
  • глазгоу-
  • ира

Групировката, приела името ИРА, се състои от бойци, които се противопоставят на мирното споразумение за Северна Ирландия

Снимка: БГНЕС/EPA

Дисидентска републиканска групировка, нарекла се "Ирландска републиканска армия, ИРА", пое отговорност за неотдавнашните писма бомби, изпратени до летища в Лондон и до Университета в Глазгоу, съобщи британската полиция, цитирана от Reuters.

Групировката, приела името ИРА, се състои от бойци, които се противопоставят на мирното споразумение за Северна Ирландия от 1998 г.

Тя е различна и далеч по-малка от ИРА-извънредна, която пое отговорност за почти половината от общо 3600 жертви през 30-те години на насилие. ИРА-извънредна се разпусна след мирното споразумение.

"На полицията в Лондон и на полицията в Шотландия е известно за опита да се поеме отговорност за изпращането на устройства, получени в три сгради на територията на Лондон, както и в Университета в Глазгоу, на 5 и 6 март.

Изявление за поемане на отговорност е получено на 11 март в една от северноирландските медии. В него се използва известно кодово име. Твърди се, че отговорността се поема от "ИРА", гласи съобщението на полицията, която продължава разследването на инцидентите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: