Отидете към основна версия

3 258 23

Путин затяга режима за продажба на алкохол в Русия

  • владимир путин-
  • алкохол-
  • русия

Заболеваемостта от алкохолизъм в страната е възлизала през 2017 г. на 1,3 милиона души

Снимка: БГНЕС/EPA

Ограничения в продажбите на алкохол в жилищните райони и заведенията за обществено хранене в Русия, вдигане на възрастта за покупка на твърд алкохол до 21 години и допълнителни такси в бюджета от фирмите, търгуващи със стоки, вредни за здравето - например тютюневи изделия и спиртни напитки.

Тези мерки се очаква да предложи през април на Владимир Путин руският Държавен съвет - съвещателен орган към президента на страната, пише "РБК".

Предложенията за насърчаване на здравословния начин на живот са обсъдени от ресорна подгрупа на Съвета на "стратегическо" съвещание с експерти.

Причини, свързани с алкохола, убиват всяка година в цял свят 320 000 млади хора от 15 до 29 години, се посочва в подготвен от руското здравно министерство проект на Стратегия за формиране на здравословен начин на живот.

Заболеваемостта от алкохолизъм и алкохолни психози в Русия е възлизала през 2017 г. на 1,3 милиона души.

Неправилното хранене обуславя разпространението на сърдечно-съдови заболявания в Руската федерация, отбелязва министерството в същия документ. През 2017 г. 55 на сто от хората в страната са имали наднормено тегло, а 20,5 на сто - затлъстяване.

Експертите предлагат задължително да се маркира продукцията, съдържаща сол, захар и трансмазнини. А за да бъде по-достъпно здравословното хранене - да се разшири мрежата от социално ориентирани магазини за хранителни стоки, да станат повече специалните щандове в супермаркетите и столовете.

Предлага се още отклонилите се от задължителна диспансеризация да плащат лечението на хроничните си заболявания, а водещите здравословен начин на живот да получават преференции при застраховане на автомобили.

Бизнесът в Русия едва ли ще хареса тези мерки, коментира онлайн изданието "Бел", цитирано от ВВС. Сергей Беляков - шеф на сдружението АКОРТ, обединяващо вериги за търговия на дребно, заявява, че ако се приемат подобни предложения, проблеми ще си имат и търговците, и потребителите.

Прекомерно ще бъде според него да се ограничат продажбите на алкохол в жилищни зони. Това ще вдигне продажбите на ментета и долнопробна продукция, същевременно ще затворят врати кварталните магазинчета, значи хората ще изгубят достъп и до други стоки, разсъждава Беляков.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Алкохолът забавя развитието на...

    Учени от Орегонския университет за здравеопазване и наука установиха, че консумацията на алкохол в детска и тийнейджърска възраст забавя развитието на ...
    05.04.2019
    16 301
    15
  • Путин обмислял влизане на Русия в НАТО

    В началото на своето управление руският президент Владимир Путин беше настроен за сближаване с Европа, но тя се отвърна от него. Това заяви Хорст Телч ...
    11.03.2019
    14 340
    118
  • Исторически срив за Владимир Путин

    Рейтингът на руския президент Владимир Путин достигна нов исторически минимум, съобщи телевизионния канал „Дождъ“. Според данни на наци ...
    09.03.2019
    17 561
    131
  • Русия ще глобява за фалшиви новини

    Руският парламент одобри закон, предвиждащ глоби за фалшиви новини в медиите, съобщи РИА Новости. На медиите се препоръчва да изтриват материалите, ...
    07.03.2019
    1 569
    30
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания