Last news in Fakti

15 Март, 2019 10:08 3 256 23

Путин затяга режима за продажба на алкохол в Русия

  • владимир путин-
  • алкохол-
  • русия

Заболеваемостта от алкохолизъм в страната е възлизала през 2017 г. на 1,3 милиона души

Путин затяга режима за продажба на алкохол в Русия - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Ограничения в продажбите на алкохол в жилищните райони и заведенията за обществено хранене в Русия, вдигане на възрастта за покупка на твърд алкохол до 21 години и допълнителни такси в бюджета от фирмите, търгуващи със стоки, вредни за здравето - например тютюневи изделия и спиртни напитки.

Тези мерки се очаква да предложи през април на Владимир Путин руският Държавен съвет - съвещателен орган към президента на страната, пише "РБК".

Предложенията за насърчаване на здравословния начин на живот са обсъдени от ресорна подгрупа на Съвета на "стратегическо" съвещание с експерти.

Причини, свързани с алкохола, убиват всяка година в цял свят 320 000 млади хора от 15 до 29 години, се посочва в подготвен от руското здравно министерство проект на Стратегия за формиране на здравословен начин на живот.

Заболеваемостта от алкохолизъм и алкохолни психози в Русия е възлизала през 2017 г. на 1,3 милиона души.

Неправилното хранене обуславя разпространението на сърдечно-съдови заболявания в Руската федерация, отбелязва министерството в същия документ. През 2017 г. 55 на сто от хората в страната са имали наднормено тегло, а 20,5 на сто - затлъстяване.

Експертите предлагат задължително да се маркира продукцията, съдържаща сол, захар и трансмазнини. А за да бъде по-достъпно здравословното хранене - да се разшири мрежата от социално ориентирани магазини за хранителни стоки, да станат повече специалните щандове в супермаркетите и столовете.

Предлага се още отклонилите се от задължителна диспансеризация да плащат лечението на хроничните си заболявания, а водещите здравословен начин на живот да получават преференции при застраховане на автомобили.

Бизнесът в Русия едва ли ще хареса тези мерки, коментира онлайн изданието "Бел", цитирано от ВВС. Сергей Беляков - шеф на сдружението АКОРТ, обединяващо вериги за търговия на дребно, заявява, че ако се приемат подобни предложения, проблеми ще си имат и търговците, и потребителите.

Прекомерно ще бъде според него да се ограничат продажбите на алкохол в жилищни зони. Това ще вдигне продажбите на ментета и долнопробна продукция, същевременно ще затворят врати кварталните магазинчета, значи хората ще изгубят достъп и до други стоки, разсъждава Беляков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    24 8 Отговор
    Това вече е краят на Пътин! :)
  • 2 Анти седераст

    22 5 Отговор
    Аве Милиционер, стига забранява на хората.... как да си удавят мъката от простотията ти и заигравките ти с жидовете и Синагогата?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хммм

    23 6 Отговор
    А храната разрешена ли е все още в Русия?
  • 5 Елцин го докара това КГБ недоразумение

    21 6 Отговор
    Някой трябва да забрани Путин.
  • 6 Робот

    16 7 Отговор
    Цял ден с руснаците ще ни занимавате, то бива пропаганда ама идва в повече! Колко са наркоманите в Холандия и САЩ например?

    Коментиран от #17, #20

  • 7 Любопитно

    14 4 Отговор
    Антихрист пали свещ!
  • 8 СССР

    18 7 Отговор
    Дрогари и дрогарки много хубава новина - браво на нашия вели вожд дрогаря Путкин ! Ама само малко ме е страх да не стане като в приказката "Тамън научихме магарето да не яде и то взе че умре" … :(
  • 9 Ф 16

    18 3 Отговор
    1985 Горби забрани алкохола. 1991 СССР го нямаше.
  • 10 Перър

    7 4 Отговор
    Само по 5 литра на ден. :)
  • 11 петък пазарен ден

    8 7 Отговор
    Руските лекарства били най-лековити, само че такива няма открити, няма открити. Няма и да има. Пресни бомби, моля, току що направении, парят, парят, не се блъскайте има за всички.
  • 12 onq s konq

    12 12 Отговор
    Не че и в БГ не се напиват,но КАТО ЦЯЛО българинът УМЕЕ ДА ПИЕ!И възниква въпроса:С ТИЯ АЛКОХОЛИЦИ ЛИ СМЕ БРАТЯ...дето си мислят че Азбуката на която пишат Е МАКЕДОНСКА?!И същите тия пиандета даваха "тон в живота не само на нас,а и на ЦЕЛИЯ ИЗТОЧЕН БЛОК цели 45г.,ползвайки пазарите им КАТО ЧАСТНИ,елиминирайки със Желязна завеса всякаква чужда конкуренция.И няма да се купуват като топъл хляб "Жигулитата" и всичките им останали боклуци ли?Охооо...и още как!А ако някой мрънка-ще дойдат танковете:)
  • 13 Пиянде

    6 1 Отговор
    Стига де, просто се обсъждат мерки за ограничаване на алкохола, а не за забраната му. И още нищо не е решено при това.
  • 14 ти мен уважааж ли мъ

    8 2 Отговор
    тука вече настъпи лайното
  • 15 Психиатър

    10 6 Отговор
    Най-лошото за путин ще настъпи когато руснаците изтрезнеят и видят, че е психопат, който води русия към гибел.
  • 16 Хрониките на Евразия

    8 3 Отговор
    Няма руски филм без водка ..Който не пие , не е мъж там.
    От деца ги учат на пиянство ..
    От това да започнат , а не по пътя на Горбачов , който фалира държавата с въвеждането на сух закон .
    До 14.00 и одеколон не продаваха по магазините .
    Че и комсомолски сватби правеха без алкохол , а на края пак всичките сватбари пияни ..

    Коментиран от #18

  • 17 Хрониките на Евразия

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "Робот":

    По употреба на хероин , пак са на първо място в света !
    Щяха и с кокаина да изпреварят САЩ и Холандия , ако той не беше държавен монопол ..

    Коментиран от #22

  • 18 Китко Миткин

    7 2 Отговор

    До коментар #16 от "Хрониките на Евразия":

    Когато влезеха в наш ''супермаркет'' от онова време, оглеждаха рафтовете с алкохол изумени. А когато разберяха, че могат да копуват колкото искат ...... И цените си ги биваше. Столичная - 0.5l-5лв., 0.7l-7лв.. White horse и queen elizabeth - 11лв. Влачеха с торбите.

    Коментиран от #23

  • 19 Кремльовский Карлик

    2 1 Отговор
    Путин ? Он утанул...
  • 20 Роко

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Робот":

    По - малко отколкото в Русия.
  • 21 алкаш

    1 1 Отговор
    ще пият сапункена вода от шампоан или директно вода от пералнята
  • 22 русофилска подлога

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Хрониките на Евразия":

    Русия няма как да изпревари с кокайна който и да било ,защото това е наркотика на богатите ,а всички знаем ,че руснаците са бедни като църковни мишки.Още повече пък грама в русия струва около 170 долара ,а при руските заплати я можеш да си позволи 2 грама и половина с месечна заплата я не..Руснаците по-наблягат на херойн,амфетамини и крокодил.
  • 23 Стършел

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Китко Миткин":

    Влачеха щото имаха пари.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания